29 Septembra, 2022 5:27 PM
Zovko Mobility

Precizniji je od metka. Ovo je svestrano oružje

Mornarica SAD testirala je laserski oružani sistem “LaWS” u Perzijskom zaljevu, prenosi CNN, kojem je odobreno ekskluzivno praćenje demonstracije laserskog oružja.

„Precizniji je od metka. Ovo je svestrano oružje, može se koristiti protiv raznih meta“, rekao je za američku medijsku kuću kapetan broda „USS Ponce“  Christopher Wells.

Lasersko oružje ima veliku prednost u brzini nad bilo kojim drugim oružjem, jer se kreće brzinom svjetlosti, što je oko 50.000 puta brže od interkontinentalne balističke rakete. „Na metu šalje ogroman broj fotona. Ne brinemo o vjetru, ne brinemo o daljini, ne brinemo ni o čemu. Možemo da napadnemo metu brzinom svjetlosti“, rekao je poručnik Cale Hughes.

Na vježbi kojoj je prisustvovao CNN, pušten je najprije dron u visinu, a potom je laserski oružani sistem “LaWS” uperen u njega i gotovo istog trenutka dron se zapalio.

„Vidimo metu, fokusiramo se i možemo da je eliminišemo“, rekao je poručnik Hughes.

Dodao je da je za funkcionisanje laserskog oružja potrebna samo određena količina električne energije, dobijene iz malog generatora. Sistemom, inače, rukovodi troje ljudi, a Hughes procjenjuje da su troškovi upotrebe oružja jedan dolar.

federalna.ba/Tanjug

RH Saloni Živinice