10 Avgusta, 2022 4:38 PM
Zovko Mobility

Otkriveni ostaci najvećeg stvorenja koje je ikad hodalo Zemljom

Naučnici smatraju da su nedavno otkriveni fosili pripadali dinosaurusu koji je najvjerovatnije bio najveće stvorenje koje je ikada hodalo Zemljom.

Pored dinosaurusa Patagotitan mayorum T-reks izgledao je kao mačka, budući da je ovo stvorenje bilo teško 76 tona, koliko i spejsšatl.

Njegovi ostaci pronađeni su na jugu Argentine 2012. a utvrđeno je da pripadaju grupi velikih dinosaura, poznatih kao titanosaurusi.

“Postoji jedan mali dio te porodice, koji je pretjerano porastao”, kaže Dijego Pol iz Muzeja paleontologije “Egidio Feruljo” u Argentini, jedan od autora studije o gigantskom dinosaurusu objavljene u “Proceedings of the Royal Society B”.

Istraživači su nazvali dinosaurusa po Patagoniji u kojoj je pronađen i grčkoj riječi “titan” koja znači “veliko”. Drugi dio imena (majorum) dat je u čast porodice, koja je ugošćavala istraživače tokom iskopavanja.

Dosad je pronađeno šest fosila ove vrste koja je Zemljom hodala prije 100 miliona godina. U proseku su te zveri bile duge 37, a (do plećke) visoke šest metara.

Naučnici već neko vrijeme znaju za titanosauruse, ali je ovo nova vrsta, pa čak i novi rod u toj grupi. Ranije se vjerovalo da su najveći bili argentinosaurusi.

“Mislim da uopšte nisu bili strašni”, kaže Pol. “Vjerovatno su bili spori. Za tako velike životinje, ustajanje, hodanje, svaki pokušaj trčanja su veliki izazovi.”

tuzlalive.ba

RH Saloni Živinice