29 Septembra, 2022 5:02 PM
Zovko Mobility

Istraživanja: Čovječanstvo nikada nije bilo “suočeno s ovakvim izazovima”

Novinar BBC-a Douglas Heaven piše o ispitivanju najvažnijih pitanja s kojima se susreće današnji svijet te najavljuje kako će, tokom sljedećeg mjeseca, istraživati najveće probleme našega doba – na panelu s 50 stručnjaka.

Koji je najveći izazov s kojim se danas svijet suočava? Na velik broj načina, nalazimo se na posebnome mjestu u povijesti. Svijet nikad nije bio bogatiji, ljudi nikada nisu dulje i zdravije živjeli i razvili smo tehnologiju do te mjere da bi nam strojevi uskoro mogli pomoći u rješavanju većine preostalih problema.

S druge strane, mogli bismo biti i na rubu katastrofe.

Gospodarstvo i industrija

Gospodarstvo i industrija koji su nam omogućili bogatstvo i blagostanje ozbiljno su naštetili planetu. Zbog našeg djelovanja, polovica biljnih i životinjskih vrsta mogla bi nestati tijekom sljedećega stoljeća – to je nezamjenjiva zajednica života koja hrani i naše postojanje obradom i izmjenjivanjem ugljika, kisika i brojnih drugih tvari. Zbog globalnoga bi zatopljenja napučeni svijet mogao postati nepodnošljivim za život – ili se na njemu ne bi mogla proizvoditi hrana.

Moderna medicina

Bogatstvo na Zapadu podiže globalni prosjek, ali rascjep između bogatih i siromašnih nikada nije bio veći – čak i unutar pojedinih zemalja. Moderna je medicina pobijedila brojne bolesti – ali prevelika upotreba antibiotika povećala je rizik od nastanka superbolesti otpornih na lijekove, koje bi mogle biti nezaustavljive, osobito zbog međunarodnih putovanja.

Umjetna inteligencija

Na kraju, računala su nam uvelike pomogla – svijet je puno organiziraniji, povezani smo i možemo riješiti probleme koji su se prije činili nemogućima. Ali tako bi ubrzo mogli zamijeniti ljudski rad – posebno s porastom sustava umjetne inteligencije (UI). Njihov bi se utjecaj mogao osjetiti uvelike i izvan radnoga mjesta. Kako UI donositelji odluka postaju sve važniji u svim industrijama od bankarstva do zdravstva, softver će početi brinuti o važnim događajima u našemu životu – o zajmovima, medicinskim dijagnozama, partnerima. Prilagoditi se suradnji s tim sustavima – i osigurati da i pametniji strojevi rade u našu korist – i dalje je otvoreno pitanje.

Možda nam ide bolje nego ikad – ali nikada se nismo susretali s tako velikim izazovima i najvažnije je da se s njima uhvatimo u koštac“, navodi Heaven.

rijec.ba/tuzlalive.ba/index.hr/bbc.co.uk

RH Saloni Živinice