29 Septembra, 2022 5:17 PM
Zovko Mobility

EU usvojila strožije standarde za ograničenje zagađenja

Evropska unija usvojila je nove strožije standarde za ograničenje zagađenja, saopćio je Centar za ekologiju i energiju iz grupe organizacija koje provode kampanju „Stop prljavoj energiji – budućnost je obnovljiva“.

Neophodna je revizija projekata planiranih termoelektrana na Balkanu, navedeno je također u saopćenju.

– Dok se vlasti u BiH svim silama trude da odgode ugradnju opreme kojom bi smanjili prekomjerno zagađenje iz termoelektrana, Evropa je jučer usvojila još strožije standarde kojim će dodatno zaštititi zdravlje i živote svojih građana.

Evropska unija je jučer (28. aprila 2017.) odobrila ažurirani set obavezujućih standarda za termoelektrane, koji uključuju nove, strožije granice za ograničenje zagađenja.

Usvojeni Standardi, poznati kao LCP BREF(1), se nažalost ne odnose na emisije CO2 i ostale emisije stakleničkih plinova te stoga ne pomažu zemljama da ispune svoje obveze prema Pariškom sporazumu. Ipak, nakon provedbe, oni će dodatnim ograničavanjem emisija sumpordioksida, prašine, dušikovih oksida, hlorovodika, vodikovog fluorida i žive, spriječiti hiljade prijevremenih smrti uzrokovanih onečišćenjem zraka iz termoelektrana na ugalj – kaže se u saopćenju.

Nekoliko zemalja zapadnog Balkana je već propisalo korišćenje EU BREF standarda u njihovom zakonodavstvu kao osnovu za izdavanje okolišnih dozvola. Kao rezultat toga, onog momenta kad novi standardi budu objavljeni u Službenom listu EU, oni će se morati primijeniti na novim postrojenjima u većini zemalja u regiji.

Stoga vlade u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, gdje će ažurirani BREF najvjerovatnije uticati na planove za nove termoelektrane na ugalj, treba da revidiraju te planove kako bi se osiguralo da su projekti zaista u skladu s novim standardima i ponovno razmotriti projekcije za te investicije zbog mogućih negativnih financijskih implikacija.

“Vlade širom zapadnog Balkana hitno trebaju revidirati svoje planove za nove termoelektrane. Ukoliko se ti planovi na vrijeme ne usklade s novim standardima, u roku od nekoliko godina, pojavit će se potreba za dodatnim investicijama, što će umnogome ugroziti isplativost projekta”, izjavila je Ioana Ciuta, koordinatorica na programu energija u CEE Bankwatch Network.

“Nijedan od projekata novih termoelektrana na ugalj u regiji nisu u svom planiranju uzeli u obzir ove nove standarde. Činjenica je da bi bilo mnogo jeftinije da se dizajn projekta prilagodi sada nego da se mora izvršiti rekonstrukcija za nekoliko godina”, dodala je Pippa Gallop, stručni saradnik CEE Bankwatch Network.

Sve zemlje zapadnog Balkana se u svom zakonodavstvu referiraju na najbolje raspoložive tehnike (BAT), ali se samo Albanija, Makedonija i Crna Gora eksplicitno pozivaju na referentni EU dokument, dok Srbija treba da usvoji ove standarde u što kraćem roku da bi na taj način dala jasne smjernice i povećala regulatornu sigurnost za investitore. U slučaju Bosne i Hercegovine, Federacija je jasno uvrstila EU dokument u svoje zakonodavstvo dok ih Republika Srpska još nije usvojila, stoji u saopćenju  Centra za ekologiju i energiju.

Izvor: RTVSlon/akta.ba

RH Saloni Živinice