29 Septembra, 2022 4:34 PM
Zovko Mobility

Eksperti: Ljudski život uskoro bi se mogao razvijati u laboratoriju

Umjetni ljudski život uskoro bi mogao biti razvijen u laboratoriji. Nakon što su naučnici uspješno kreirali embrion sisavca koristeći samo matične stanice, umjetni ljudski život postaje vrlo moguće dostignuće u skorijoj budućnosti.

Sve se odvilo na Cambridge University. Unutar 3D strukture, miješanjem dvije vrste mišjih matičnih stanica, istraživači su nakon četiri dana uspjeli dobiti uslove koje u prirodnoj okolini miš ima unutar maternice ženke. U bioinžinjeringu ovu su inovaciju opisali kao “remek djelo”.

Naučnici tvrde da će ovo omogućiti rast umjetnih ljudskih embriona u laboratorijumu, bez muških i ženskih polnih stanica.

Također, to će im pomoći da proučavaju vrlo rane faze ljudskog života, što će ih dovesti do odgovora na pitanje zašto neke trudnoće mogu ili ne mogu uspjeti. Smatra se da će upravo jedna ovakva istraživanja podići etička pitanja o tome što je to što čini ljudski život i što nam je činiti da ga zaštitimo.

Trenutno naučnici mogu provoditi eksperimente na par preostalih embriona iz IVF tretmana, ali oni imaju svoj “rok trajanja”. Ti isti embrioni moraju biti uništeni nakon 14 dana.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Science, a financirala organizacija Wellcome Trust i Izvršna agencija evropskog istraživačkog savjeta.

rijec.ba/tuzlanski.ba/telegraph.co.uk

RH Saloni Živinice