29 Septembra, 2022 5:12 PM
Zovko Mobility

18 nevjerovatnih činjenica koje na prvu djeluju kao lažne

Biti naučnik je zabavno – svakodnevno se susrećete sa raznim eksperimentima, od kojih su neki izuzetno neobični – poput brojanja svih mrava na Zemlji, pričanje telefonom sa delfinima ili gledanje leptira za vrijeme zemljotresa.

U nastavku pogledajte neke od najzanimljivijih činjenica koje su rezultat raznih eksperimenata.

1. Univerzitet na Oxfordu je stariji od Azteškog carstva

Prvi studenti su na Oxford došli 1096. godine, dok je Azteški grad pronađen 1325. godine. To znači da je Univerzitet 200 godina stariji.

2. Kada ćesto obećavamo za to koristimo mali prst. To znači da, ukoliko prekrišimo obećanje, taj prst moramo odsjeći.

Ovaj običaj dolazi iz Japana. Kada daju obećanje djeca ukrste male prste i kažu određenu riječ, koja je u svakoj kulturi drugačija. Za vrijeme Edo razdoblja (1603–1868) banditski klanovi su imali običaj rezati male prste desne ruke kako bi dokazali svoju lojalnost. Mnogo godina kasnije djeca su ovu tradiciju pretvorila u igru.

3. Jupiter i Saturn imaju dijamantsku kišu

Ova dva plinska diva imaju pravo nebo dijamanata. Naučnici kažu kako pritisak unutar ogromnih planeta može lako ugljik pretvoriti u dijamante. Prvo, munja pretvara metan u ugljik, koji se stvrdne dok padne, pretvarajući se u komade grafita nakon 1.600 km, a zatim u dijamante nakon dodatnih 6.000 km.

4. Na Zemlji ima više od 1,6 milijuna mrava po osobi

Procjenjuje se da na Zemlji živi 1-10 kvadriliona mrava. To znači da je više od milion ovih insekata po osobi, a njihova ukupna masa otprilike je jednaka masi čovječanstva.

5. Na svijetu postoji više umjetnih flaminga nego živih

Flamingo je rijetka ptica, i divno je što ih toliko ljudi želi vidjeti u svom dvorištu. Zbog toga je nekoliko puta više umjetnih nego živih flaminga: prema posljednjim istraživanjima u svijetu je trenutno 2-3 miliona živih flaminga, dok je umjetnih skoro bilion.

6. Jagoda nije bobičasto voće

“Bobica” od jagode uopšte nije njen plod. To je samo “posuda” koja nosi pravo voće – zeleno i bijelo sjeme. Vjerojatno će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na ovo.

7. Banane su bobičasto voće

Biljka banane je, u biti, ogromna trava, a banane su njene bobice. Prema definiciji bobice su “ukusno i sočno voće koje sadrži sjemenke”. A banane upravo to i jesu.

8. Pyrosome – šuplji crv od 100 stopa koji živi u okeanu

Ovo stvorenje se zove morski jednorog. Toliko su rijetki da ih je do sada viđeno samo nekoliko. Pyrosome izgleda kao ogromni, providni i šuplji crv, a ustvari sadrži stotine organizama koji sijaju u mraku i dupliraju se. Vjeruje se da mogu dostići veličinu bijelog kita.

9. Mithridates VI se nije mogao otrovati jer je bio imun na otrove


Mithridates VI  je od djetinjstva uzimao male doze raznih otrova kako bi razvio imunitet na njih. Za vrijeme pobune Rimljani su ga željeli uzeti kao taoca i Mithridates je pokušao da se otruje, ali nije uspio. Koja ironija!

10. Kad bismo živjeli u kompletnom mraku mogli bismo ostati budni 36 sati, a 12 sati bi nam trebalo za odmorKoliko bi dan trajao osobi koja ne vidi kakvo je vrijeme napolju? Francuski speleolog Michel Siffre uradio je nekoliko eksperimenata u vezi sa tim, uključujući i one od 1964. do 1972. Nekoliko mjeseci je živio u bunkeru bez svjetla, sa konstantnom temperaturom i vlagom, i potpunom tišinom.

Rezultati su pokazali da je reagovao njegov tjelesni sat: 36 sati je mogao biti budan, a 12 mu je trebalo za odmor. Nakon nekog vremena ponovio je eksperiment sa nekoliko volontera i dobio iste rezultate.

11. Naša noga je duga koliko i podlaktica; palac je dug koliko i nos; usne su duge koliko i kažiprst

Upravo ste provjerili, zar ne? Ovo su standardi i proporcije koje koriste umjetnici kada slikaju čovjeka. Identificirao ih je Leonado da Vinci.

12. Neil Armstrongovo svemirsko odijelo je napravljeno u fabrici grudnjakaMnogi ne znaju da je svemirsko odijelo prvog čovjeka koji je bio na Mjesecu napravljeno u fabrici grudnjaka i donjeg veša. Nadamo se da mu je bilo udobno.

13. “Gadget” je bila jedna od prve tri atomske bombeTri atomske bombe su napravljene u Manhattan projektu 1943. godine: “Gadget” bazirana na plutoniju (eksplodirala je za vrijeme prvog nuklearnog testa), “Mali dječak” bazirana na uraniju (bačena na Hirošmu 6. augusta 1945. godine) i “Debeli čovjek” bazirana na plutoniju (bačena na Nagasaki 9. augusta 1945.)

14. Ann Hodges je jedina osoba koja je preživjela udar meteora

Amerikanka Ann Elizabeth Hodges je prva žena na Zemlji koja je preživjela udar izvanzemaljskog objekta (30. novembar 1954. godine, u blizini Sylacauga). Dijelovi meteora veličine grejpfruta srušili su se kroz krov njene kuće, razbili radio i pogodili je dok je spavala na kauču. Ann je ubrzo postala poprilično poznata.

15. Koale su jedine životinje čiji otisak prsta liči na ljudski

Profesor Maciej Henneberg sa Adelaide Univerziteta dokazao je da ne postoji razlika između otisaka prsta koale i čovjeka. Čak ih ni mikroskopski skener ne može pronaći. To znači da su koale jedine životinje koje imaju otiske prsta slične ljudskim.

16. Površina Rusije veća je od Plutona

Površina Rusije iznosi 17,098,246 km2, dok je površina Plutona 16,650,000 km2.

17. Prva stvar koju svaki majmun uradi kada se prepozna u ogledalu je da provjeri svoje prepone

Šangajski neurobiolozi proveli su eksperiment u kojem su postavili desetke primata pred ogledalo i posmatrali njihove reakcije na dvostruku sliku. Ništa se nije događalo neko vrijeme, ali kad su majmuni shvatili da vide svoje refleksije, prva stvar koju su uradili je da su provjerili svoje prepone.

18. Napad ajkule možete preživjeti ako budete mirni

Pokušaj da otplivate što dalje u ovoj situaciji neće pomoći. Ispravno je polako se udaljiti od ajkule i ostati miran. Pogled zadržite na ajkuli. Kada prođe pored vas, pokušajte naći izlazi iz vode. U svakom slučaju, ako ne možete iskoristiti ove savjete i morate se braniti, udarite ju u oči ili vrh nosa.

federalna.ba/brightside

RH Saloni Živinice