27 Septembra, 2020 9:05 AM
Zovko Mobility
wallup.net

Eksperti: U budućnosti ćemo laserom brisati loša sjećanja

Ljudi će u budućnosti moći da laserom izbrišu loša sjećanja – od onih traumatičnih, koja izazivaju strahove, do sjećanja na parfem ili miris osobe u koju su bili nesretno zaljubljeni, tvrde naučnici.

Loša sjećanja koja svakodnevno aktiviraju čula mirisa ili sluha mogla bi biti isključena pomoću lasera. Naučnici su “razdvojili” preklapajuća sjećanja kod miševa i uvjereni su da će u budućnosti isto biti moguće učiniti i kod ljudi.

Naučnici sa japanskog Univerziteta Tojama stvorili su dva nova sjećanja kod laboratorijskih miševa, činivši da se ona preklope nakon čega su ih ponovo razdvojili, bez brisanja ijednog. Loša sjećanja stvorena su tako što su laboranti tjerali miševe da jedu zaslađivač. Svaki put kada bi miševi pojeli zaslađivač data im je injekcija litijevog hlorida, od kojeg bi im bilo loše.

Nekoliko dana kasnije, miševima je dat električni šok svaki put kada bi čuli određeni zvuk, što je isto tako stvaralo loše sjećanje. Na kraju, miševima je data hrana koja je sadržavala saharin, dok je istovremeno odsviran zvuk identičan onome uz koji su dobijali električne šokove.

Zbog toga su miševi spojili dva sjećanja, koja su se preklopila. Nakon toga su naučnici laserima uspjeli isključiti sjećanja, navode naučni portali. Miševi se više nisu “ledili” od straha svaki put kada bi okusili zaslađivač, ali su se još uvijek sjećali kako im je bilo loše, te su se bojali zvukova koje su povezivali sa električnim šokom.

rijec.ba/federalna.ba/srna.rs

RH Saloni Živinice