29 Septembra, 2022 4:23 PM
Zovko Mobility

Eksperti: Sve manje kiseonika – ugrožen podvodni svijet

U okeanima je sve manje kiseonika, a to ozbiljno ugrožava morske ekosisteme, upozoravaju naučnici. Količina kiseonika u okeanima je od 1960. godine smanjena za dva posto, i to bi moglo imati ozbiljne posljedice po podvodni život.

Kako navodi magazin Nature, globalna količina kiseonika je pala, uz velike razlike u raznim okeanskim bazenima i na raznim dubinama.

Ekipa naučnika iz Centra Geomar Holmholc za okeanska istraživanja iz Kila napominje da se, istovremeno, količina vode bez kiseonika učetvorostručila u tom periodu.

Naučnici predviđaju smanjenje za daljih jedan do sedam posto kiseonika u okeanima do 2100. godine.

Takvo smanjenje količine kiseonika u okeanima moglo bi da zahvati lance ishrane i morska staništa, sa potencijalno fatalnim posljedicama po ribolov i “ekonomske obalne aktivnosti”.

Za razliku od prethodnih istraživanja koja su pratila kraće periode i obuhvatala manja područja, ovo istraživanje odnosi se na sve okeanske vode tokom 50 godina – od 1960. do 2010. godine.

Naučnici su primijetili bitan pad nivoa kiseonika u svim okeanima za pet od deset praćenih okeanskih regija: Arktiku, Ekvatorijalnom Atlantiku, Južnom Atlantiku, Sjevernom Pacifiku i australijskom okeanu.

Za drugih pet regija – Sjeverni Atlantik, Ekvatorijalni Pacifik, Južni Pacifik, Ekvatorijalni indijski okean i Južni indijski okean – njihove procjene nisu statistički značajne, ali su, takođe, negativne.

Arktički okean predstavlja samo 1,2 posto ukupnog obima okeana, ali je tamo zabilježen pad od čak 7,6 posto kiseonika, navodi se u istraživanju.

Naučnici objašnjavaju da je do toga došlo jer se Arktički okean mijenja mnogo brže od bilo kog drugog dijela okeana – riječ je o reakciji na otopljenje izazvano gasovima sa efektom staklene bašte.

rijec.ba/federalna.ba/srna.rs | foto: National Geographic

RH Saloni Živinice