29 Septembra, 2022 4:47 PM
Zovko Mobility

Klimatolozi: Satelitski snimci za predviđanje podizanja nivoa mora

Nova baza podataka pruža naučnicima precizniju sliku rasta nivoa mora. Uz pomoć satelitskih snimaka i podataka, klimatski stručnjaci mogu mapirati brzinu i kretanje santi leda i glečera širom svijeta, u stvarnom vremenu. Kako globalne temeperature vazduha rastu, led i glečeri se ubrzano tope, što dovodi do podizanja nivoa mora.

Baza podataka pomaže naučnicima da bolje razumiju kako se ledene površine mijenjaju širom planete i kako to utiče na nivoe mora. Projekat finansiran od strane NASA-e, pod nazivom “GoLive”, je rezultat saradnje istraživača NASA-e i Univerziteta Aljaske i Kolorada.

“Glečeri na Arktiku reaguju na veoma komplikovane i interesantne načine. Oni se ne ubrzavaju i usporavaju svi u isto vrijeme. Neki imaju sezonske cikluse. Drugi odjednom nabujaju poslije nekoliko godina mirovanja i gomilanja vode na dnu glečera. Onda odjednom glečer počne ploviti niz dolinu mnogo brže”, kaže Ted Skembos, istraživač sa Univerziteta Kolorada.

Za potrebe ovog projekta se koriste snimci i podaci sa američkog satelita Landsat 8, koji prikuplja slike cijele površine Zemlje, svakih 16 dana. Klimatolozi upoređuju slike leda i glečera.

“Uspjevamo pratiti kretanje leda svugdje na svijetu tako što upoređujemo kako su se glečeri promijnili između dvije slike. To nam otvara mogućnost da razumjemo gde su najveći efekti tih promjena na svijetu, i kako se te promjene dešavaju”, dodaje Skembos.

Tim “GoLive-a” je za potrebe pravljenja mape napravio softver koji prati suptilne promjene na površini naše planete, kao što su neravnine ili formacije u obliku dina, koje se kreću prema okeanima.

glasamerike.net

RH Saloni Živinice