17 Oktobra, 2021 7:30 AM
Zovko Mobility

Realnost ili imaginacija: Da li je život hologram kompjuterske simulacije?

Fizičari iz Kanade, Velike Britanije i Italije smatraju da postoji vjerovatnoća da smo živjeli ili da živimo u – hologramu, odnosno da je naš život samo kompjuterska simulacija tehnološki superiorne civilizacije. Naslovne strane nekih naučnopopularnih medija prenose vijest da su naučnici po prvi put “pronašli konkretne dokaze” da je svemir u kojem živimo nastao iz holograma

U novoj studiji objavljenoj u časopisu “Physical review letters” fizičari su pokušali da pokažu da se “nepravilnosti u pozadinskom mikrotalasnom zračenju jednako dobro mogu objasniti hipotezom o holografskom velikom prasku”.

Istraživači su simulacijama pokazali da se struktura jeke velikog praska koju danas još uvijek vidimo može dobiti i ako se pretpostavi nastanak svemira iz samo dvije dimenzije. Vodeći autor studije Niayesh Afshordi, profesor Fizike i astronomije na Univerzitetu Waterloo u Kanadi navodi da će sve ideje o ovoj hipotezi biti testirane kada budu poboljšani podaci i teorijsko shvatanje – što se može ostvariti u narednih pet godina.

Afshordi i članovi njegovog tima u svojoj novoj studiji analizirali su nepravilnosti u kosmičkom mikrotalasnom zračenju i odjeku “velikog praska”, te došli do zaključka da se one odlično mogu objasniti holografskom fazom u razvoju svemira. U svojoj simulaciji kreirali su model u kojem je svemir imao dvije dimenzije prostora i jednu dimenziju vremena.

Kada su u simulaciju ubacili brojne postojeće podatke o svemiru, uspjeli su da objasne varijacije u pozadinskom mikrotalasnom zračenju. Neki portali iz toga izvode zaključak da živimo u hologramu, a neki idu i dalje, pa tvrde da živimo u “Matrixu” – nekoj kompjuterskoj simulaciji tehnološki superiorne civilizacije.

Dio medija tvrdi da bi to mogao biti dokaz da je sve što vidimo zapravo samo “Božiji matematički san”. Ideja o svemiru kao hologramu proizašla je iz potrebe pomirenja teorije relativnosti i kvantne mehanike.

Koncept svemira kao holograma još su devedesetih godina 20. vijeka promovisali fizičar Leonard Saskind i njegove kolege u sklopu “teorije struna”.

rijec.ba/federalna.ba/srna.rs

RH Saloni Živinice