28 Maja, 2020 7:18 AM
Zovko Mobility

Ovo nije problem samo BiH, s tim se suočavaju i druge države

– Moju majku je prije 26 godina, nažalost, zadesila sudbina koju nikad nikome ne poželiš. Preživjela je ratno silovanja i rodila je mene. Godinama poslije, živjela je i još živi u društvu koje misli da je sama kriva što je to preživjela, u društvu koje nikad nije bilo spremno da je prihvati – kazala je Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, u obraćanju predstavnicima Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Spušten pogled

Djeca koja su rođena tokom agresije na BiH, nazivaju se nevidljiva djeca rata. Zaboravljena djeca rata. Ajna Jusić jedna je od njih.

Njen govor u Ujedinjenim narodima pozdravljen je gromoglasnim aplauzom, a sve su žene ustale u znak poštovanja i divljenja prema njoj i svoj djeci sličnih sudbina.

Kako je u svom emotivnom govoru kazala, borit će se, zajedno s osobama iz ovog udruženja, da se djeca rođena kao posljedica silovanja, mogu normalno školovati i da nijedno dijete ne mora spuštati pogled na šalterima kad bude objašnjavalo da ne zna ime oca, jer je majka preživjela ratno silovanje.

– Utisci su se slegli. Bila sam šokirana reakcijom koju smo dobili. Nisam mogla očekivati da će biti toliko dobro, a to je za Udruženje od velikog značaja. Bitno je da se naš glas, naše priče, naš rad čuju na globalnom nivou, jer ipak moramo znati da problem djece rođene kao posljedica ratnog silovanje i djece čiji su očevi bili pripadnici stranih mirovnih misija nije samo problem BiH, s tim se suočavaju i druge države – istaknula je Jusić za “Avaz”.

Određene grupacije

No, ono što za nju predstavlja vjetar u leđa je, zapravo, podrška koju je dobila od građana BiH, kao i djece i žena koji su proživjeli istu ili sličnu priču kao njenu.

– Cilj nam je, prije svega, podizanje svijesti, a s druge strane, moramo se maknuti od političke manipulacije, koja na izvjestan način separira ne samo žene koje su to preživjele i ne samo određene grupacije, već i cijelo društvo. Edukacija može biti zdrav i pravilan način za prevenciju ovakvih stvari – kazala je Jusić.

Bez reakcije institucija

Reakcije državnih institucija nije bilo sve do prije dva dana, kad je Udruženje imalo sastanak sa Sašom Magazinovićem, zastupnikom u Parlamentu FBiH.

– U budućnosti planiramo da konačno bude usvojen zakon za djecu rođenu zbog rata, kao i aktivan rad na ispravljanju državnih dokumenata u kojima se ime oca stavlja kao prioritetno ime te, naravno, nastavljamo s izložbom “Breaking Free”, na kojoj su prikazani majke i djeca našeg udruženja – kazala je Jusić.

RH Saloni Živinice