15 Jula, 2020 7:11 PM
Zovko Mobility

Marš ekstremne desnice u Varšavi

Desetine hiljada Poljaka sudjelovalo je u ponedjeljak na maršu ekstremne desnice u Varšavi kako bi obilježili nezavisnost Poljske, godišnji događaj koji je postao žarište tenzija između nacionalista i liberala.

Neki su uzvikivali “Bog, čast, domovina!” i “Ne Evropskoj uniji!” i mahali crveno-bijelim poljskim zastavama. Ostali su zapalili crvene baklje, dimom pokrivajući dijelove povorke, javlja AP.

– Moramo se vratiti korijenima. Naš se svijet odrekao Boga i kršćanstva. Umrijet ćemo isto kao što narodi u zapadnoj Evropi umiru – rekao je Robert Bakiewicz, čelnik grupe koja je organizirala marš.

Učestvovala je i mala grupa talijanske ekstremne desničarske grupe Forza Nuova koja je mahala zastavama.

Poljska je sve više polarizirana od dolaska nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast 2015., pozivajući na oživljavanje patriotskih i katoličkih vrijednosti u javnom životu i odbacivanje zapadnog liberalizma.

Kritičari kažu da je PiS, koji je prošlog mjeseca osvojio drugi mandat s 44 posto glasova, prešutno ohrabrio grupe s korijenom u fašističkim i antisemitskim pokretima iz 1930-ih koji organiziraju marš, iako stranka to negira.

Prošle godine, na stogodišnjicu poljske nezavisnosti, vladini zvaničnici i predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, dogovorili su zajedničku manifestaciju s organizatorima godišnjeg marša, ali su se udaljili od bilo kakvih otvorenih isticanja nacionalizma.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice