28 Maja, 2020 1:03 PM
Zovko Mobility

Najveću ranu u novijoj historiji grada sada dira država Srbija

Povodom promocije knjige ‘Tuzlanska Kapija – režirana tragedija’, koju je u Beogradu organizovalo Ministarstva odbrane Republike Srbije, reakcije u Bosni i Hercegovini se ne smiruju ni dva dana poslije, budući da pojedinci, kako je navedeno, sramno, po ko zna koji put lažima diraju u najveću ranu u novijoj historiji Tuzle. Brojni su oni koji su osudili navedenu promociju, no roditeljima ubijene djece i dalje je najteže.

UPOZORAVAMO NA SNIMKE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA 

 

Ilija Branković knjigom ‘Tuzlanska Kapija – režirana tragedija’ pokušava osporiti pravosnažnu presudu Suda BiH kojom je ratni zločinac Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Podsjetimo, general Vojske RS-a je naredio granatiranje Tuzle 25. maja 1995. godine, od čega je ubijena 71 mlada osoba, a skoro 200 ranjeno. Uprkos presudi, Đukić je prije pet godina pobjegao u Srbiju i nedostupan je organima gonjenja naše zemlje.

“Luđaka će uvijek biti, raznih ‘šešelja’, koji će negirati, ali sada iza toga stoji država – institucija države, Ministarstvo odbrane. Vlada Srbije finansira projekte da bi morbidnim tvrdnjama ponovo povrijedila žrtve Kapije”, ističe Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

Roditelji ubijene djece, 24 godine poslije zločina, ne znaju šta ih drži u životu. Fabrikovane laži i konstrukcije iznijete u javnost prevršile su svaku granicu, smatraju oni.

“Drugo je dosad bilo da onako negira neko izjavom nekom, ali sad je napisana knjiga koju finansira Ministarstvo odbrane Republike Srbije”, kaže Arif Ahmetašević, otac ubijene Edine.

Hilmo Bučuk otac je ubijene Lejle: “Razmišljao sam da ne kažem nijedne riječi. Međutim, ne mogu šutjeti zbog svog djeteta koje leži gore u zemlji”.

Brojni su oni koji su osudili provođenje režima strategije laži i sistematsko negiranje zločina na Kapiji.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je nadležne organe BiH da konkretnim pravnim radnjama stanu u zaštitu žrtava ratnog zločina na Kapiji. Promociju navedene knjige, pored prvog čovjeka Tuzle, osudili su i kantonalni premijer Denijal Tulumović, kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nazvavši promociju knjige vrhuncem cinizma, budući da je održana u trenutku posjete Beogradu glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazio nezadovoljstvo regionalnom saradnjom.

federalna.ba

RH Saloni Živinice