4 Juna, 2020 9:56 PM
Zovko Mobility

FS Španije odložio duel Barcelone i Reala za decembar

Fudbalski savez Španije odložio je danas derbi utakmicu Primere između Barcelone i Real Madrida, kako bi se izbjeglo poklapanje sa mitingom pristalica za nezavisnost Katalonije.

Čuveni el Clasico trebalo je da se odigra 26. oktobra u Barceloni, a oba kluba pristala su da meč bude pomjeren na 18. decembar.

Španska liga je prvobitno namjeravala da se utakmica odigra u Madridu, a da se meč u drugom dijelu prvenstva odigra u Barceloni, ali je takmičarska komisija odbila prijedlog, pošto je protiv pravila.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije pozvale su svoje pristalice na miting 26. oktobra u Barceloni. Čelnici Fudbalskog saveza su poslije konsultacija za vladinim zvaničnicima saopštili da nije bezbjedno igrati utakmicu na dan održavanja mitinga. Španska liga vodi prve dvije fudbalske lige, a Savez kontroliše pravila i utakmice profesionalaca i amatera. Nasilni protesti počeli su u ponedjeljak u Barceloni nakon što je Vrhovni sud odredio zatvorske kazne za devet katalonskih političkih lidera.

Više od 200 ljudi je uhapšeno, a demonstranti se tuku sa malobrojnijom policijom, bacaju na njih dimne bombe, kamenje i kiselinu.

Fudbalski klub Barcelona saopštio je da želi da se utakmica odigra 26. oktobra i da “ima puno povjerenje u građanski i miran protest svojih navijača”.

Taj klub zalaže se za nezavisnost Katalonije, a katalonske zastave redovne su na stadionu Camp Nou.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice