22 Januar, 2020 9:20 AM
Zovko Mobility

Radnički neposluh u RMU Zenica se nastavlja

U pogonima zeničkog Rudnika mrkog uglja i dalje je na snati oduka Sindikata o radničkom neposluhu. U jamama se realizira minimum poslova u skladu s rudarskim propisima i Zakona o štrajku.

Nastavak proizvodnje ovisi o ishodu sastanka koji je za sutra zakazao federalni resorni ministar Nermin Džindić, na koji su, uz direktore zeničkog i brezanskog rudnika, pozvani čelni ljudi Elektroprivrede BiH i Porezne uprave.

Podsjećamo, radnički neposluh u Rudniku Zenica, uz punu podršku i ostalih rudnika mrkog uglja iz sastava koncerna, reakcija je na blokadu računa zbog koje je upitna isplata naknada za topli obrok i plaća. Blokada računa je posljedica višemilionskih dugovanja prema javnim fondovima koje, uprkos reprogamu, rudnik nije mogao izmirivati. Naime, relativno dobra proizvodnja, zbog niske cijene uglja, ne osigurava finansijsku stabilnost ovog rudnika.

U istoj situaciji su i rudari Rudnika Breza, ali oni za sada rade jer su u ovom rudniku u toku aktivnosti na izmiještanju širokočelne opreme u novo otkopno polje koje se, iz sigurnosnih i tehnoloških razloga, ne smiju prekidati.

federalna.ba

RH Saloni Živinice