22 Januar, 2020 9:38 AM
Zovko Mobility

‘All Inclusive’ ruši stereotipe i predrasude

Osobama s invaliditetom rijetko se pruža prilika da razvijaju talente i mijenjaju društvo u kojem žive. Svakodnevno trpe diskriminaciju jer su drugačiji. Pozorište mladih u Sarajevu širom im otvara vrata premijerom predstave “All inclusive”, koja će uskoro biti na repertoaru u novoj jesenjoj shemi. Cilj je razbijati predrasude i stereotipe te potaknuti društvo da olakša život ovoj populaciji.

 

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je 8,33% osoba koje imaju neki stepen invaliditeta. BiH je još 2010. godine ratifikovala UN-ova Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Do današnjeg dana, taj princip nije primijenjen u praksi. Ipak, jedna institucija kulture, Pozorište mladih u Sarajevu, u protekloj godini kroz projekt “Kultura pripada i meni”, napravila je iskorak i adaptirala svoj prostor za sve osobe s invaliditetom i mladima s poteškoćama u razvoju.

– Kulturni radnici, umjetnost, pogotovo teatar i treba da utječe na devijacije u društvu, na ono što mi ne poznajemo, da nas opominje, da nas razvija – kaže Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Prošlogodišnja predstava “Svirala” imala je cilj prihvatanje drugog i drugačijeg, no ovogodišnja predstava “All Inclusive” je fizičko-dokumentarnog karaktera. Govori o različitosti, o tijelu, ozbiljno upućuje na diskriminaciju. I prezentira sve mogućnosti koje su nam kao društvu otvorene.

– Rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci, performeri. Svi smo jednaki na sceni – ističe Amila Terzimehić, autorica predstave “All Inclusive”.

– Kroz njih smo se i mi ponovo zaljubile u teatar u naš poziv – dodaje Ena Kurtalić, autorica predstave “All Inclusive”.

U predstavi “All Inclusive”, osim autorica Amile Terzimehić i Ene Kurtalić, igraju I najdirektnije iznose dramaturšku misao upravo osobe s invaliditetom, Merima Dervović, te stand up komičar Jasmin Džemiđić.

– Bitno je kako ćemo ponovo redefinirati riječ invaliditet, koja nosi sa sobom uvijek nekako negativnu konotaciju – kaže glumica Merima Dervović.

– Kultura je najinkluzivnija i najlakše je kroz kulturu ispoljit ono što mislimo i osjećamo – zaključuje glumac Jasmin Đemiđić.

Jesmo li svjesni duga prema njima kroz samomotivaciju koja nas nosi, jer smo svjesni razlike. Je li inkluzija samo dobro za osobe s invaliditetom ili je opće dobro, i na kraju jesmo li kao društvo spremni da prihvatimo spoznaju da svaka osoba ima potencijale koji se mogu i moraju razviti i da je to njihovo zagarantirano pravo a naša obaveza.

federalna.ba

RH Saloni Živinice