13 Avgusta, 2020 1:11 PM
Zovko Mobility

PIO FBiH prelazi na trezorsk

Koliko će prelazak isplate penzija iz Jedinstvenog računa trezora utjecati na stabilnost finansija u Federaciji. Iz Zavoda PIO uvjeravaju da nema razloga za zabrinutost, dok struka ne dijeli to mišljenje.


videoprilog Irme Musić (Dnevnik 2)

Reforma penzionog sistema po novom Zakonu u FBiH je u toku. Ukoliko se ispune preduslovi, Federalni zavod PIO trebao bi od početka 2020. godine preći na trezorsko poslovanje.

– Vlada je kao garant isplate penzija uzela na sebe da ako nema dovoljno sredstava za isplatu penzija onda namiruje iz budžeta Federacije – navodi Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera-umirovljenika FBiH.

Sam proces prelaska na trezorsko poslovanje je tehnička mjera koja bi penzionerima trebala pružiti dodatnu sigurnost. Odnosno, ukoliko doprinosi koji se ubiru ne budu dovoljni za isplatu penzija, njih će osiguravati budžet Federacije.

– Sad je veća odgovornost onih koji opslužuju budžet da eventualne preskoke u prihodima doprinosa mogu namiriti nekim drugim izvorima, da se brzinski zaduže da bi obezbijedili sredstva. To je otprilike neka super garancija da rokovi isplate penzija biti i dalje poštovani – objašnjava direktor Zavoda PIO FBiH Zijad Krnjić.

Međutim, struka objašnjava da postoji bojazan po sam budžet, koji trenutno ugrožava veliki odliv radnosposobnog stanovništva koje je ključni faktor kako bi poslovni subjekti redovno uplaćivali obavezne doprinose.

– Ukoliko ne dođe do značajnijeg ekonomskog rasta i ukoliko se ekonomski rast u BiH bude bazirao isključivo na prilivima stanovnika BiH koji su privremeno iseljeni, rade i žive izvan BiH, nadam se privremeno, sigurno je da bi to trebalo negativno da utječe na budžet BiH – ocjenjuje Adnan Rovčanin, profesor na Ekonomskom faultetu u Sarajevu.

Standard penzionera je zabrinjavajući. Trenutna visina penzija ne omogućava ni minalne uslove normalnog življenja, odnosno troškove prosječne potrošačke korpe u našoj zemlji.

federalna.ba

RH Saloni Živinice