11 Decembar, 2019 12:14 PM
Zovko Mobility

Kako se osloboditi okova prošlosti?

Bosna i Hercegovina bilježi tisućljetnu prošlost, no nerijetko se sadašnjost nalazi u stegama prošlosti. Može li se BiH, ali i zemlje regije, riješiti tereta prošlosti u korist bolje budućnosti?


videoprilog Ahmeda Bradarića (Dnevnik 2)

Na Balkanu historija nerijetko nije učiteljica života. Na greškama se ne uči, a često su tereti prošlosti najveći problem u napretku ka boljoj budućnosti.

– Ono što moramo razumjeti jeste da se od prošlosti ne može živjeti. Bolja sadašnjost i bolja budućnost se mogu kreirati samo ukoliko budemo u stanju doista razumjeti prošlost onakvom kakva jeste bila, a ne kreirajući bolju prošlost – kaže historičar Husnija Kamberović.

Upravo zbog težnje za boljom prošlosti u BiH sadašnjost, nažalost, često ostaje u devetesetim godinama prošloga vijeka. Još jedan od problema je i potreba da se iz godine u godinu ponavljaju istine kako bi se sačuvale, jer ovdje svako ima svoju verziju historije.

– BiH i njeni građani imaju svoju prošlost, imaju svoju sadašnjost i imat će budućnost. Budućnost bez lažnih kompromisa, budućnost bez podjela, lažnih politika i onih koji otvoreno rade protiv BiH i svih njenih građana – poručio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH (DF).

Prošlost se ne smije zaboraviti, jer često zaborav na Balkanu preskupo košta one koji su spremni žrtvovati istinu radi bolje budućnosti.

– Moja je poruka mlađim generacijama i nama savremenicima je da mlađim generacijama prenosimo istinu o agresiji na BiH, da te mlađe generacije prenose to budućim. Zaborav je vrlo opasan, jer onaj ko zaboravi rizikuje da mu se zlo ponovi – ističe Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Upravo strah od novih sukoba i danas, gotovo 30 godina nakon agresije na BiH, ne isključuje se kao jedna od najgorih budućnosti ove zemlje.

– Kada me neko pita postoji li mogućnost novih ratnih sukoba, od srca im kažem da bih volio da imamo nove ratove, ali na polju bolje ekonomije, školstva, zdravstva, boljih uslova življenja za starije, one koji su u penziji. Hajte da ratujemo ko će više mladih koji su otišli iz BiH vratiti nazad u BiH – priča Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja KS-a (SBB).

– Nikome ni na Blakanu niti bilo gdje ne treba bolja prošlost, nego bolja sadašnjost i budućnost – zaključuje Kamberović.

Jedan od načina da se BiH oslobodi okova prošlosti mora biti prihvatanje prošlosti, iz koje će se raditi na izgradnji bolje sadašnjosti u ovoj zemlji. Jer budućnost je na novim generacijama koje ne smiju zaboraviti, ali isto tako ne smiju biti opterećene strahovima iz prošlosti.

federalna.ba

RH Saloni Živinice