10 Avgusta, 2020 12:49 AM
Zovko Mobility

Nepovjerenje u nezavisnost pravosuđa znači katastrofu države

Slučaj suspenzije Huseina Delalića s funkcije dodatnog suca Kantonalnog suda u Sarajevu na površinu je izbacio još jednom ionako poznate probleme u domaćem pravosuđu. Iz OSCE-a odavno ukazuju da je stanje loše i da se treba raditi na unapređenju, a jedno od njih je i Zakon o VSTV-u, koji tek treba doći na dnevni red Parlamentarne skupštine BiH.


videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

U OSCE-u od ranije detektuju probleme u domaćem pravosuđu, a među slabim tačkama su postupci imenovanja, ali i disciplinciski postupci te neodgovrnost nosilaca pravosudnih funkcija. Lista duga, a preporuke ne provode, ukazuju iz OSCE-a.

“Sve to dovelo je do slabljenja povjerenja javnosti u nezavisnost pravosuđa. To je zapravo jedan recept za katastrofu za jednu državu koja nastoji zaštititi vladavinu zakona. U nedavnom izvještaju, koji se odnosio na praćenje sudskih postupaka u oblasti korupcije, naveli smo 15 konkretnih preporuka. Od tih 15 – u 13 je urađeno nedovoljno ili ništa”, kaže Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Da sistem, odnosno Zakon o VSTV-u, kao državnom regulatornom pravosudnom tijelu, treba doživjeti izmjene, svjesni su i u resornom državnom ministarstvu. Prijedlog su uputili i iz VSTV-a. Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) smatra da bi u izradi novog zakona o VSTV-u trebala učestvovati široka koalicija svih zainteresovanih.

Prijedloge imaju i u Ambasadi SAD-a, ali i u OSCE-u. Sve mora biti trasparentno te poručuju da mora održavati volju naroda.

“Istakao bih također potrebu da članovi VSTV-a odgovaraju za svoj rad”, poručuje Berton.

Američki ambasador Eric Nelson poručuje kako priliku da rade u Vijeću koje postavlja standarde vladavine zakona u BiH trebalo da imaju samo oni koji posjeduju najviše stručne kvalifikacije i moralni integritet.

Svaka nova afera, poput najnovije sa imenovanjem Delalića, za poznavaoce stanja u pravosuđu pokazatelj je da se stvari moraju mijenjati.

“Prvenstveno, pravosuđe nije nezavisno – vidimo da je povezano s politikom i s političarima, što se ne bi smjelo desiti. Pored toga su jako neefikasni, što vidimo po malom broju slučajeva posebno korupcije koje su riješili. Mislim da bez reforme pravosuđa nema reforme BiH – nećemo moći dalje jer se skriva korupcija i organizovani kriminal”, tvrdi politička analitičarka Ivana Marić.

Javnost će u narednom periodu biti upoznata s analizom Reinharda Priebea, eksperta u ime Evropske unije, koji će dati svoju ocjenu stanja u trećem stubu vlasti. Do tada su na potezu domaći politički akteri da urade svoj dio posla.

Od ponedjeljka teku rokovi za formiranje državne vlasti. Dok još nema čvrstih garancija da će ona biti uspostavljena, mnogi zakoni su na čekanju, poput zakona o VSTV-u. Za to vrijeme, s obzirom na to da je teško postići kompromis za formiranje vlasti, postavlja se pitanje kako do njega doći prilikom usvajanja zakonskih propisa.

federalna.ba

RH Saloni Živinice