21 Oktobar, 2019 5:58 AM
Zovko Mobility

Zbog radova šumarije voda u Budoželju neupotrebljiva

Kada se za izgradnju jednog vodovoda potroši 700.000 KM, a zatim i dodatnih 300.000 KM za otklanjanje nedostataka tehničkih i izvedbenih rješenja, najmanje što se može očekivati je da korisnici tog vodovoda imaju kvalitetnu vodu. No, to je nemoguće ako je upitna kvaliteta vode na samom izvorištu. Upravo se to posljednju godinu događa s vodovodom koji koriste žitelji jedne od najvećih vareških mjesnih zajednica Budoželje.


videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 2)

Po pitku vodu žitelji Budoželja sve češće moraju na javne česme. Među njima je Ibro Suljić. Kaže, vodu u kanisterima kući donosi svaki treći-četvrti dan, jer mu vodu sa vodovoda ne žele piti ni krave.

Sva domaćinstva ove mjesne zajednice trebala bi koristiti vodu koja se 18 kilometara dugim transportnim cjevovodom doprema sa izvorišta Zubetski potok s padina planine Zvijezda, međutim, kako priča mještanin Fadil Pajt, na samom izvorištu se siječe šuma i izvlače balvani, pa je zbog toga voda mutna.

– ŠPD ZDK-a Šumarija Vareš su isjekli kompletan pojas u zaštitnoj zoni našeg izvorišta, tako da sve površinske vode dolaze u to naše izvorište – ističe Amir Musa, predsjednik MZ Budoželje.

Iz Komunalnog preduzeća i Općine Vareš su intervenirali kod nadležnih inspekcija. Preduzeću Šumarstvo je naređeno da poštuje utvrđeni vodozaštini pojas i sječu vrši u periodima suše ili zimi. U međuvremenu, nabavljeno je i filtersko postrojenje čije je instaliranje na izvorištu u toku.

– Mislimo da će se izgradnjom tog prečistača riješiti ovi problemi, a u međuvremenu, Poslovna jedinica Šumarija je obustavila sječu i izvoz na ovom dijelu i vjerovatno će trebati više godina prirodi da rekultiviše to što je devastirano – kaže Ermin Musa, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, urbanizam, privredu i finansije Općine Vareš.

Žiteljima Budoželje nije sporna samo zamućenost vode, oni sumnjaju i u njenu mikrobilošku i hemijsku ispravnost.

– Nek se neko obrati i vidi analizu vode, pa nek se dokaže zbog čega nam narod pomrije. Za četiri-pet godina u nas je 200 i nekoliko duša otišlo – priča Ibro Suljić.

Dokaza za ove zastrašujuće tvrdnje nema, a uvjet da vodu s ovog izvorišta uopće koriste bila je njena hemijska ispravnost, tvrde nadležni. Navode, također, da se zdravstvena ispravnost vode redovno provjerava i da analize potvrđuju da je mikrobiološki ispravna. Iz Budoželja, međutim, zahtijevaju da budu urađene dodatne analize.

– Insistirat ćemo da se ispoštuje ono što je naložio Institut za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: da se osigura izvorište, uradi detaljna hemijska analiza vode i prisustva teških metala i da vidimo je li to uzročnik ovih problema u koje stanovništvo sumnja – kaže Musa.

Vodovod u Budoželjama je izgrađen prije deset godina. Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK-a je sa 700.000 maraka finansiralo taj projekt. Za otklanjanje nedostataka tehničkih i izvedbenih rješenja lokalna zajednica utrošila je dodatnih 300.000 maraka, nakon što je po odluci Općinskog vijeća Komunalno preduzeće preuzelo upravljanje vodovodom.

federalna.ba

RH Saloni Živinice