18 Septembar, 2019 2:12 AM
Zovko Mobility

Školujemo li kadrove za odlazak ili ostanak u BiH?

Broj zanatskih zanimanja u školama na području Tuzlanskog kantona se iz godine u godinu smanjuje. Razlog za to je nezainteresiranost mladih kadrova. No, ima i izuzetaka. Primjer za to je Građevinsko-geodetska škola koja je odškolovala prvu generaciju izolatera ovojnice objekata. Riječ je o zanimanju koje je deficitarno ne samo kod nas nego i u svijetu.


videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Većina učenika koja je prije tri godine upisala Građevinsko-geodetsku školu u Tuzli smjer “izolater ovojnice objekata” nije znala pravilno držati čekić ni zakovati ekser. Danas, nakon tri godine uspješnog rada, situacija je drugačija. Od njih osmanaest, koliko ih je završilo trogodišnje školovanje, osam već ima osigurano i radno mjesto.

– S ovim zanimanjem sam jako zadovoljan zato što smo ostvarili partnerstvo s našim profesorima iz Švicarske. Želim da kažem da sam odmah nakon završetka ovog zanimanja dobio i posao što mi je bio i krajnji cilj – priča maturant Armin Čergić.

Uvođenje ovog zanimanja u Građevinsko-geodetsku školu u Tuzli je rezultat saradnje sa školom iz Švicarske, što se pokazalo kao izuzetno uspješno. Praktična edukacija je bila organizirina u savremenim radionicama uz primjenu modernih građevinskih materijala.

– Oni će dobiti i certifikate Polybau škole iz Švicarske s kojima će imati prednost na domaćem i ino tržištu, zavisno od posla koji budu radili – ističe Mevludin Ferhatović, direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

– Kada govorimo o budućnosti, važno je da se ovo nastavi i važno je da nakon ove imamo i drugu i treću generaciju izolatera ovojnice objekata i da učenici nastave upisivati ovaj smjer – poručuje Martin Grossenbacher, predstavnik Polybau škole iz Švicarske.

Za učenike koji naredne školske godine upišu ovaj smjer bit će osigurane i stipendije, ali ostaje otvoreno pitanje: školujemo li deficitarne kadrove za odlazak ili ostanak u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

RH Saloni Živinice