18 Septembar, 2019 2:02 AM
Zovko Mobility

Rade na normalizaciji narušene sigurnosne situacije

Hrvatska je postavila ogradu na graničnom prijelazu Maljevac, da bi se zaštitila od prolaska migranata. Policija USK-a poduzima sve na osiguravanju smještaja za izbjeglice, a s državne razine rješenja još nema.

Migrantskom krizom ponajviše se bave nadležni u Unsko-sanskom kantonu. Od nedjelje u ovom kantonu intenzivno se radi na uspostavi novog prihvatnog centra za migrante koji se nalaze na ulici.

Premda na području USK nije proglašeno izvanredno stanje, lokalne vlasti i policija poduzimaju sve radnje iz svojih ovlasti kako bi osigurali smještaj za izbjeglice i migrante koji svakodnevno pristižu u taj dio BiH, smanjili narušavanje javnoga reda i mira te normalizirali narušenu sigurnosnu situaciju.

Javljanje Enese Hrustanović i videoprilog Aleksandre Vinčar (Federacija danas)

U Bihaću Uprava policije i MUP USK-a u punoj su pripravnosti, spremni izvršiti izmještanje izbjeglica i migranata koji se trenutačno nalaze izvan prihvatnih centara na novu lokaciju Vučjak.

– Čim nas Gradska uprava Bihaća zajedno s Crvenim križem izvijeste da su gore stvoreni minimalni uslovi mi ćemo istog momenta krenuti s njihovim premještajem – kaže Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK-a (A-SDA).

A na Vučjaku, na pola puta između Bihaća i graničnog pojasa sa susjednom Hrvatskom, Javno komunalno poduzeće Komrad priprema teren za šatore i druge pomoćne objekte koji bi uskoro trebali biti postavljeni.

– To je površina od 100 metara u dubinu prema Vedrom Polju, prema Gradu Bihaću i 300 m prema Malom Baljevcu, znači to je jedno 30 000 m2, a rezervna varijanta je još plus 100 m znači, 40 000 m2. – navodi Vid Šantić, direktor JKP Komrad Bihać.

– Ovdje će imati sada šatore, imat će hranu, imat će vodu, imat će toalete postavljene i to je nešto što nemaju sada tamo gdje dolaze, ne možemo dozvoliti da okupiraju park, kupalište u Hatincu, kanal u Velikom Lugu – rekao je  Šuhret Fazlić,  gradonačelnik Bihaća (POMAK)

Svjesni su u Gradskoj upravi da je blizina granice s Europskom unijom problem i da su u ovome što sad rade sami, ali nije na njima, kažu, da rješavaju međunarodne, već probleme ljudi koji stalno pristižu, i probleme mjesnog stanovništva. Iz međunarodnih organizacija zasad bez novih komentara, nakon onoga u nedjelju kad je iz IOM-a kazano da ni oni ni njihovi partneri na terenu ne mogu asistirati na Vučjaku bez odluke europskih donatora.

U međuvremenu policija je ograničila kretanje i registriranim korisnicima prihvatnih centara Miral i Bira, pooštrene su mjere inspekcijskog nadzora iznajmljivača smještaja. U protekla 24 sata, samo na području Bihaća, dva su objekta zapečaćena.

– U jednom je zatečeno ukupno 28 stranih lica migranata, a u drugom znači objektu osam – pojasnio je Admir Mujanović, tajnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Samo u prvih pet mjeseci ove godine inspektori su zapečatili 62 objekta u kojima je bilo oko 1.300 stranaca bez uredne prijave i dokumenata.

federalna.ba

RH Saloni Živinice