18 Septembar, 2019 2:50 AM
Zovko Mobility

Postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomašem Petričekom i upoznao ga sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Zvizdić je zahvalio na podršci koju je Češka Republika pružala BiH na unapređivanju integracionih procesa kao i pomoći u vezi s rješavanjem pitanja migranata koji dolaze u BiH.

Petriček je rekao da Češka Republika podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i ponudio pomoć u prenosu znanja i iskustava u vezi s tim.

Zvizdić i Petriček saglasni su da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Češke Republike dobri i bez otvorenih pitanja i naglasili da postoji prostor za unapređivanje ekonomskih odnosa i poboljšanje privredne saradnje.

Razgovarali su i o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, kao i o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, cestovne i željezničke infrastrukture.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s Petričekom

Predsjedavajući Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomašom Petričekom, pri čemu je konstatovano da su odnosi dviju zemalja tradicionalno dobri, bez otvorenih pitanja i da ima prostora za unaprjeđenje sveukupne suradnje, posebno u područjima ekonomije, poljoprivrede, trgovinske i razvojne suradnje, te obrazovanja i kulture, saopćilo je Predsjedništvo.

Razgovarano je i o poboljšanju poslovne suradnje, te o zajedničkim aktivnostima na promovisanju investicijskih potencijala BiH putem organiziranja poslovnih susreta.

Istaknuta je potreba intenzivnije razmjene bilateralnih posjeta na svim nivoima.

Članovi Predsjedništva informisali su ministra Petričeka o aktualnoj političkoj situaciji i aktivnostima u BiH.

Potvrdili su opredjeljenje za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uslovi za sljedeću etapu na europskom putu zemlje, a posebno nakon objavljenog Mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu BiH.

Češki ministar potvrdio je daljnju podršku BiH u procesu euroatlantskih integracija, te u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu BiH, imajući u vidu da od 1. jula Češka preuzima predsjedanje Višegradskom grupom.

BiH i Češka nemaju pitanja koja bi opterećivala odnose

Višković: Češka spremna da pruži podršku u prevazilaženju migrantske krize u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, u Istočnom Sarajevu, s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomašom Petričekom o aktuelnim političkim, ekonomskim temama, s osvrtom na proces evropskih integracija u BiH.

Razmijenili su mišljenje u vezi s migrantskom krizom te je istaknuto da je Češka izrazila spremnost da pruži podršku u prevazilaženju ovog problema u BiH.

Na sastanku je ocijenjeno da je uspostavljanje ekonomske i privredne saradnje među prioritetima i dobar preduslov za međusobno razumijevanje i uvažavanje.

Višković je upoznao ministra vanjskih poslova Češke Republike s opredjeljenjem Vlade RS-a za evropske integracije u skladu s ustavno-pravnom pozicijom tog entiteta i ustavnim uređenjem BiH.

Iznio je stav po pitanju nedavno objavljenog Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji te istakao da u sadržaju dokumenta ima nepotpunih informacija i da su neke oblasti obrađene na nestručan način, saopćeno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

federalna.ba/agencije

RH Saloni Živinice