18 Septembar, 2019 2:10 AM
Zovko Mobility

Mamić odbio izručenje Republici Hrvatskoj

Bivši čelnik Dinama, Zdravko Mamić, optužen za finansijske malverzacije u ovom klubu, na ročištu u Sudu BiH, odbio je izručenje Republici Hrvatskoj i opredijelio se za redovnu proceduru.

Sud BiH prihvatio je stav odbrane da nema osnova za pritvor te je odredio mjere zabrane putovanja, prema kojim se Mamiću privremeno oduzima hrvatski pasoš tokom ekstradicijskog postupka, uz zabranu kretanja sa ličnom kartom Bosne i Hercegovine van granica naše zemlje.  Zdravko Mamić ponovo je odbio izručenje Republici Hrvatskoj, zbog, kako kaže, nepravičnog postupka u matičnoj zemlji te je zatražio da mu se sudi u BiH.

I dok jedni polažu nade u pravičnost pravosudnog sistema naše zemlje, drugi od njega bježe. Iako je dokazano u mnogim slučajevima da je pravda na Balkanu spora, preostaje vidjeti koliko je i slijepa.

videoprilog Ahmeda Bradarića (Federacija danas)

Mamić: Vjerujem pravosuđu BiH

Upitan o tome kakav će biti sudbina zahtjeva o izručenju, Mamić je dodao kako vjeruje pravosuđu BiH te da ostaje u ovoj zemlji. Pri tome je naveo kako su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo, javlja Hina.

Po proceduri, Sud BiH je danas mogao odrediti ekstradicijski pritvor za Mamića po međunarodnoj tjeralici, no to nije učinio. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković trebao bi uputiti zahtjev za izručenjem Mamića nakon čega će se vlasti BiH o tome očitovati.

Sljedeći korak je određivanje rasprave pred Sudom BiH o meritumu zahtjeva hrvatskih vlasti za izručenjem na temelju kaznenog procesa koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Odvjetnik Rajić kazao je nakon ročišta kako nova optužnica ima preko 700 stranica. “Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane”, rekao je Rajić.

federalna.ba

RH Saloni Živinice