18 Septembar, 2019 2:41 AM
Zovko Mobility

Jukić se obratila Predsjedništvu BiH, Komšić oštro odgovorio

Pravosudna trakavica u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH, uputila je pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine s ciljem upoznavanja međunarodnih čelnika o miješanju stranih institucija u našoj zemlji u rad pravosuđa. Odgovorila su sva tri člana Predsjedništva, a najoštrije Željko Komšić koji je poručio Ružici Jukić: Sada izražavate zabrinutost za ustavni poredak, a ranije ste šutjeli.


videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

Ružica Jukić traži od Predsjedništva BiH da njeno pismo proslijede Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniju da se OHR i pojedine ambasade u našoj zemlji miješaju u rad pravosuđa.

“Upravo u Bosni i Hercegovini se može sve, pa i da pozivate pravosudne djelatnike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore istragu protiv nekoga. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele”, navodi Jukić.

Iz Predsjedništva BiH kažu da su dobili pismo. Milorad Dodik, prvi čovjek u državi, ponovo pruža bezrezervnu podršku Jukić.

– Slažem se da to pravosuđe ničemu ne služi, samo da proizvodi afere. Ono je neustavno, Sud, Tužilaštvo i VSTV nisu predviđeni ustavom na nivou BiH. To je bila kreacija onih koji su predstavljali EU i visokog predstavnika, koji je uime UN-a nešto radio, pa sada njih obavještavati ima samo smisao zbog javne glame – kazao je Dodik.

Za razliku od Dodika, Šefik Džaferović poziva sve članove VSTV-a da objektivno sagledaju aspekte svih nedavnih dešavanja u ovoj instituciji.

– Pozvao bih VSTV, prije nego bilo šta uradi Predsjedništvo BiH, da do kraja sagleda svu težinu ove afere. Mislim da je nisu sagledali na objektivan način onako kako to treba da radi regulator sudskog sistema vlasti u BiH. Mislim da neki od njih nisu svjesni ili ne žele da do kraja budu svjesni sve težine i dubine ove afere i implikacija na ukupan sistem sudske vlasti u BiH – smatra Džaferović.

Iz Evropske unije jasno ukazuju na to da VSTV mora doživjeti zakonske izmjene, a iz OSCE-a jasno ukazuju na to da niko pa ni pravosudni zvaničnici ne mogu biti iznad zakona.

“Iako Misija nije do sada i neće komentarisati bilo koji slučaj u postupku, zajedno s ostalim članovima međunarodne zajednice, izrazili smo svoje mišljenje da zakonodavni okvir jasno predviđa disciplinsku odgovornost svih članova pravosuđa, uključujući sve članove VSTV-a, ukoliko potpuna i nepristrasna istraga dokaže takve navode”, poručili su iz OSCE-a.

– Sve ove turbulencije u VSTV-u u proteklim sedmicama su pokazale nužnost provedbe takvih preporuka, da imate zakon kojim se reugliše rad takvog jednog regulatornog tijela. Svi ćemo se složiti da ima prostora za poboljšanje u radu – istakao je Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH.

Navode Jukić osudio je i Dragan Mektić, državni ministar sigurnosti, koji kaže da ga ne mogu ušutkati u kritikovanju stanja u pravosuđu.

– Ona se okomila kao potpredsjednica VSTV-a da piše pismo i svima drži predike. Oni su fabrikovali, prije svega, motivisani mojim kritičkim odnosom, izmišljaju istrage za sve i svašta – naveo je Mektić.

Sasvim je izvjesno da ćemo i u narednom periodu svjedočiti novim zapletima u trećem stubu vlasti, a Mektić ne odustaje ni od novih protesta.

federalna.ba

RH Saloni Živinice