18 Septembar, 2019 1:59 AM
Zovko Mobility

BiH od Zagreba traži Fazlagić, Hrvatska od Sarajeva Mamića

Hoće li Bosna i Hercegovina i Hrvatska uskoro početi razmjenjivati osobe osumnjičene za različita krivična djela? Naime, Hrvatska od nas traži izručenje Zdravka Mamića, bivšeg čelnika Nogometnog kluba Dinamo, dok naša zemlja potražuje izručenje Lejle Fazlagić, bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu. Bjegunci tvrde da su nevini, ali svoju nevinost ne žele braniti pred nadležnim sudovima u zemljama iz kojih potiču.


videoprilog Ahmeda Bradarića (Dnevnik 2)

Da bi Fazlagić odgovarala pred nadležinim sudom u BiH čeka se na potpis ministra pravosuđa Republike Hrvatske. Isto tako, da bi Zdravko Mamić bio izručen Hrvatskoj čeka se na potpis ministra pravde BiH. I sve to prema ugovoru između Republike Hrvatske i BiH o izručenju.

– Mi ćemo taj predmet uputiti prema Sudu BiH. Sud je taj koji će utvrditi da li su ispunjeni uslovi ili ne – kaže ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Iako je postojeći Ugovor na snazi od 2014. godine, tek danas je Ministarstvu dostavljena dokumentacija za pokretanje Mamićeva izručenja.

– Neće biti izručen Zdravko Mamić, pogotovo ne na ovakav način – tvrdi Mamićev advokat Veljko Miljević.

Iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske nisu nam ništa odgovorili, ali iz naših institucija kažu da su bili ažurni u slučaju Lejle Fazlagić.

– Ministarstvo pravde je nekoliko puta slalo požurnice koje je Kantonalno tužiteljstvo zahtijevalo prema Republici Hrvatskoj. Mi smo ispunili svoju obavezu, sada je na Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske – navodi Grubeša.

Pojedini mediji u regionu neodlučnost hrvatskog ministra pravosuđa su okarakterisali i kao moguću nagodbu između dvije zemlje.

– Radi se o potpuno odvojenim predmetima za koje ne postoji potreba da se dovode u vezu, izuzev ako se ne radi o prešutnom dogovoru da se počne trgovati nečim za šta zaista nema potrebe, tipa razmjene sličica fudbalera: mi ćemo vama dati Mamića, vi nama Fazlagićku – kaže novinar CIN-a Azhar Kalamujić.

– Jednog dana će ministri morati objasniti šta su čekali i pod kojim uvjetima su odlučivali. Jedino tako se završava taj postupak – zaključuje advokat Vlado Adamović.

Odlaganje provođenja pravde u ovim slučajevima je, nažalost, sigurnost mnogim koji su pobjegli od zakona BiH ili Hrvatske, među kojima su i ratni zločinci koji i danas uživaju u slobodi zahvaljujući sporoj realizaciji pravde.

federalna.ba

RH Saloni Živinice