28 Maja, 2020 5:25 AM
Zovko Mobility

Izbori za eurozastupnike

Jutros u 7 sati otvorena su birališta u Republici Hrvatskoj na kojima hrvatski građani biraju svoje zastupnike u Europski parlament.

Među 396 kandidata na 33 liste građani će izabrati 12 svojih zastupnika koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

U Hrvatskoj će moći glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Na izborima za Europski parlament državljani 28 zemalja članica Europske unije biraju ukupno 751 eurozastupnika.

Prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni iza 23 sati, nakon što se zatvore birališta u Italiji.

Manje od deset posto Hrvata odazvalo se izborima za Europski parlament

Skroman, ali ipak veći broj birača nego prije pet godina, izašao je u nedjelju prijepodne na izbore za 12 hrvatskih zastupnika koji će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu.

Do 11.30 sati glasovalo je 9, 93 posto birača, što je za oko 2,3 posto više u odnosu na 2014. godinu, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP), prenosi Hina.

Slijedeće podatke o odazivu, DIP će objaviti u 17 sati

Izborni proces u Mostaru protječe bez problema i gužvi

U Mostaru je u nedjelju otvoreno 15 birališta na kojima hrvatski državljani mogu glasovati na izborima za zastupnike u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Izborni proces protječe bez problema i gužvi.

Pored Mostara, hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini mogu glasovati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu, na ukupno 41 biralištu.

Pravo glasa za Europski parlament iskoristio je i lider HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, koji je glasao na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Petar Bakula” u Mostaru. On je kazao kako očekuje pristojnu izlaznost birača u BiH.

Istakao je kako je važno da Hrvati u BiH glasaju na ovim izborima, jer već dugo govore da su dio Europe, a davno se, još 2015. predao zahtjev za kandidatski status.

“Nismo još dobili kandidatski status. Nadam se da će to ubrzati sve procese u Bosni i Hercegovini te da ćemo vrlo brzo sustići naše susjede s istočne strane. Čuje se ipak glas s ovih prostora u EU parlamentu, čuo se i dosad. To je još jedan iskorak da različitim jezicima govorimo o BiH u Europskom parlamentu, a to onda jača i odnos euro parlamentaraca prema našem prostoru. Vjerujem da će ih potaknuti i na proširenje”, zaključio je Čović.

federalna.ba

RH Saloni Živinice