19 August, 2019 4:58 AM
Zovko Mobility

Dodik i Vučić na Saboru SPC-a o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Saboru Srpske pravoslavne crkve, gdje je govorio o položaju srpskog naroda, ali i o Kosovu.

Sastanak je počeo oko 17 časova i trajao je oko dva i po sata, a prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Poglavar SPC-a patrijarh Irinej rekao je novinarima poslije sjednice Sabora (crkvene vlade) da su tokom razgovora najviše pažnje posvetili Kosovu i da su konstatovali da je stanje veoma teško i da je neizvjesno kako će se naći rješenje za Kosovo.

“Naša želja je vezana za našu ljubav prema Kosovu. Borit ćemo se. Nećemo posustati u odbrani Kosova, nadamo se u Boga da ćemo nešto uspjeti, a koliko, ostaje da vidimo. Zavisi u svijetu od onih koji podržavaju nas i onu drugu stranu”, rekao je patrijarh Irinej i dodao da je važno imati razumijevanje.

On je rekao da Sabor ne sumnja u dobre namjere predsjednika Vučića i da se on moli Bogu da Vučiću da snage i mudrosti da ulogu predsjednika države odigra na najbolji mogući način.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je on govorio iskreno i otvoreno o onome što tišti srpski narod, da je Sabor obavijestio o svim pregovorima, a da su crkveni velikodostojnici njega obavijestili o svojim brigama i da je to sve što može da kaže, jer bi sve ostalo “bilo nefer”.

“Govorio sam iskreno, upozoravajući da nekada nismo bili u punom saglasju s realnošću i da nas je to nekada jako skupo koštalo. Vjerujem u plodotvornost sastanka. Mislim da je Crkva važan društveni činilac. SPC je pomagala našem narodu, posebno tamo gdje je ugrožen, posebno na Kosovu i Metohiji. Pred nama je težak period, ja sam iznio sve svoje brige”, rekao je Vučić.

On je rekao da će nastaviti da se bori, da Srbija mora da čuva mir i stabilnost i da poštuje druge, ali da ne smije da pristaje na ucjene i da je ono što ne smije i ne može da da.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je razgovor bio otvoren, da nije bilo skrivenih tema i da zaključci nisu ostavili nikakve dileme.

“Veoma je korisno da se na ovom nivou vode razgovori i da se utvrdi zajednički stav. Bez zajedničkog stava ne može da se riješi nijedno važno državno pitanje”, rekao je Dodik novinarima u Patrijaršiji SPC-a.

On je dodao i da država i Crkva djeluju različito, da je za puno državno djelovanje važna teritorija, dok Crkva može da djeluje i na više država.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice