21 Oktobar, 2019 3:32 AM
Zovko Mobility

Putnički brod Aurelia pristao je u Split

Putnički brod Aurelia pristao je u Split. Teglio ga je remorker Pollux.

Strani putnički brod, trajekt „Aurelia“ pretrpio je kvar jednog od gonskipoh strojeva, oko devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, tijekom plovidbe iz luke Ancona u luku Split, u koju je brod trebao pristati jučer u 07.00 sati.

Zapovjednika ro-ro putničkoga broda „Aurelia“ jučer u 4.30 sati izvijestio je nadležne službe o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja. Na brodu dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, na kojem je 215 putnika i 92 člana posade, nitko nije ozlijeđen, niti je havarirani brod uzrokovao onečišćenje mora.

U teretnom prostoru broda prevozi se 2 autobusa, 51 osobno vozilo i 7 kamiona, za koje također nije dojavljena šteta, stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu.

MRCC Rijeka je jučer u 15.30 sati zaprimila potvrdu da je tegljač „Pollux“ sigurno privezao putnički brod „Aurelia“, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u 16.30 sati.

S obzirom da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od strane inspektora sigurnosti plovidbe.

U slučaju otkazivanja ili kašnjenja dolaska u luku putnici imaju pravo na naknadu od strane brodara u iznosi 25 posto od iznosa karte i to u slučajevima kašnjenja do 3 sata za putovanje u trajanju između 8 i 24 sati, a u slučajevima kada vrijeme kašnjenja iznosi dvostruko više od gore navedenog vremena, naknada se povisuje na iznos od 50 posto od karte, izvijestio je MMPI.

federalna.ba

RH Saloni Živinice