24 August, 2019 2:30 PM
Zovko Mobility

Vrijeme tulipana u Holandiji

Holandski Keukenhof, smatra se najvećim vrtom tulipana (lala) na svijetu, a ove godine posjetioce dočekuje s temom “snaga cvijeća”.

Smješten nedaleko od grada Lisse, Keukenhof svake godine različitim konceptima privlači ne samo predstavnike poslovnog svijeta vrtlarstva nego i brojne fotografe, ali i druge ljubitelje cvijeća. Park je dobio ime po dvorcu Keukenhof.

Manifestacija zbog kratkog vijeka trajanja tulipana, bude otvoren od kraja marta do sredine petog mjeseca. Priprema dvorišta za tulipane traje mjesecima.

Fokus parka je na gotovo sedam miliona jedinki cvijeća, što omogućava brojnim kompanijama da predstave svoj živopisni katalog. Više stotina uzgajača ima priliku izložiti široku paletu cvijeća.

Očekuje se da će ove godine park tulipana posjetiti više od milion osoba iz oko 100 zemalja.

Prema zvaničnim podacima Keukenhofa, oko 80 posto stranih turista dolazi iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Amerike.

Keukenhof je osnovan 1950. i tada ga je posjetilo 236.000 osoba. Oko 20 uzgajivača 1949. godine došlo je na ideju da organiziraju manifestaciju u obliku izložbe cvijeća, što je bio signal za nastanak Keukenhofa u vidu proljetnog parka.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice