24 August, 2019 2:31 PM
Zovko Mobility

Volkswagen SMV koncept je najveći SUV sa VW znakom na haubi FOTO

Kina je bez konkurencije kada je u pitanju prodaja SUV vozila, pa nije čudno što neki proizvođači stvaraju modele isključivo za ovu zemlju. S obzirom da ove nedelje počinje Sajam automobila u Šangaju (18-25. april), očekivane su i premijere novih automobila namjenjenih Kinezima.

To je slučaj i sa Volkswagenom koji je nakon električnog koncepta I.D. Roomzz predstavio i jedan “standardni” SUV. SMV koncept je najveći SUV sa VW znakom na haubi, a iako ima status “studije”, već izgleda kao produkcijski model pa se očekuje vrlo brzo i na tržištu.

VW sa SMV-om cilja velike kineske porodice pa ima sedam sjedišta, a sa 5,1 metara dužine je veći od modela Atlas, koji se u Kini prodaje pod oznakom Teramont.

Kao i većina VW modela danas, i SMV je baziran na MQB modularnoj arhitekturi uz standardne motore, što se tiče kineskog tržišta. U osnovnoj verziji tu je 2,0-litarski TSI, a kao opcija je tu i ekskluzivni kineski 2,5-litarski TSI VR6 EA390.

Uparen sa sedmobrzinskim DSG automatikom sa dvostrukim kvačilom i 4Motion AWD pogonom na sva četiri točka, ovaj “šestak” raspolaže u SMV sa 300 KS i 500 Nm.

Volkswagen nije objavio detalje enterijera, ali s obzirom na veličinu i namjenu nema sumnje da raspolaže sa ogromnim putničkim prostorom i savremenim multimedijalnim sistemom.

Sa dizajnerske tačke gledišta, SMV izgleda dinamično za SUV te veličine, a “mišićave” linije mu daju sportsku notu.

LED farovi i stop svjetla koja se protežu cijelom širinom gepeka daju SMV-u modernu crtu.

federalna.ba/B92.net

RH Saloni Živinice