28 Maja, 2020 8:34 PM
Zovko Mobility

Svjetska organizacija političkih stranaka usvojila rezoluciju o BiH

Međunarodna demokratska unija, najmoćnija svjetska organizacija političkih stranaka, na sastanku održanom u Čileu, a na inicijativu Partije demokratskog progresa, donijela je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

-Rezolucijom, koja je jednoglasno usvojena, Međunarodna demokratska unija osuđuje ucjene i pritiske na građane tokom predizborne kampanje, pristrano i neprofesionalno izvještavanje javnih servisa, napade na građane i opoziciju, zabranu javnog okupljanja i izražavanja mišljenja – saopćeno je danas iz PDP-a.

Tim dokumentom je također podržan prijedlog izmjena Izbornog zakona kako bi se osigurali fer i pošteni izbori, te se traži obezbjeđivanje uslova za profesionalno, nepristrano i istinito informisanje javnosti, urgira da se osiguraju uslovi za nepristran i efikasan rad pravosudnih institucija i poziva sve političke subjekte da svoje djelovanje usmjere na rješavanje ekonomskih problema, poboljšavanje uslova za život i rad građana, kao i suzbijanje korupcije i kriminala.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je prisustvovao sastanku Međunarodne demokratske unije, ističe da je ovo prvi put u istoriji da ova organizacija izglasa rezoluciju koja se tiče BiH.

-Iza ovog teksta Rezolucije o BiH, a na prijedlog PDP-a, svojim glasom stalo je više od sedamdeset svjetskih stranaka, uključujući one najmoćnije – američke Republikance predsjednika Donalda Trampa, njemačke demohrišćane Angele Merkel, britanske Konrezvativce Tereze Mej. Naša težnja i borba da živimo u slobodnom, demokratskom i prosperitetnom društvu je na ovaj način prevazišla okvire zemlje, a mi ćemo nastaviti da se političkim djelovanjem u Republici Srpskoj i BiH borimo za društvo u kojem svi mogu dostojanstveno da žive. Pored globalnih tema razgovaralo se i o našem regionu te je ovom rezolucijom u svijet poslana poruka da su u BiH neophodne dobre demokratske prakse i da je krajnje vrijeme da se vratimo na ispravan put – kazao je Borenović.

Borenović se sastao sa predsjednikom Međunarodne demokratske unije i bivšim kandskim premijerom Stivenom Harperom sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji.

Razgovarao je i sa poslanikom u Evropskom parlamentu i potpredsjednikom Evropske narodne stranke Dejvidom Mekalisterom, predsjednikom argentinskog Senata Federikom Pinedom, potpredsjednikom Konzervativne partije Velike Britanije Alekom Šelbrukom, ministarkom u Vladi Republike Srbije Jadrankom Joksimović, te drugim mnogobrojnim zvaničnicima, saopćeno je iz PDP-a.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice