3 Juna, 2020 3:27 PM
Zovko Mobility

Na protestu u Beogradu više hiljada ljudi iz cijele Srbije

Protest dijela opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju završen je večeras u Beogradu, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zahtjeve koje su danas izneseni.

javljanje Aleksandra Markovića i videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)
Predstavnici Saveza za Srbiju, udruženja građana i strukovnih udruženja rekli su da su spremni da razgovaraju sa “nadležnim organima”, ali ne i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Opozicionari su najavili da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, naredne subote organizovati nove demonstracije, prenose beogradski mediji.

U završnom dijelu skupa “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona” govorili su predsjednici stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju.

Organizatori protesta zatražili su danas formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova.

Drugi zahtjev opozicije je izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije /REM/ na ravnopravnim osnovama i na prijedlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtjev odnosi se na izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Najavljeno je da će u narednim danima ujedinjena opozicija izabrati svoje predstavnike za sve tri radne grupe, na kojima neće biti samo predstavnici opozicionih političkih stranaka, pokreta i udruženja građana, već i predstavnici strukovnih udruženja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je za zahtjeve opozicije rekao da su “i više nego smiješni”.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice