4 Juna, 2020 9:42 PM
Zovko Mobility

‘Ljubav za sve stanovnike Zemlje’

Oko četiristo aktivista za prava životinja iz više hrvatskih gradova održali su na ulicama Zagreba 3. prosvjedni Marš za životinje kojeg su podržale i najveće svjetske organizacije za zaštitu prava životinja.

Dvoipolsatni 3. Marš za životinje započeo je okupljanjem na Trgu Kralja Tomislava odakle su se aktivisti s transparentima, megafonima i zviždaljkama u koloni zaputili središtem Zagreba do Trga bana Josipa Jelačića, gdje su u znak podrške životinjama zapalili baklje u bojama.

Marš je i ove godine organizirala Udruga “Prijatelji životinja” iz Zagreba koja djeluje već 18 godina, a na okupljanje su organiziranim prijevozom došli aktivisti iz Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke i drugih gradova.

Osnovna poruka 3. Marša za životinje je “Ljubav za sve stanovnike planeta Zemlje”, koja se pronosila transparentima, zastavama, šarenim bakljama i glasnim sloganima koji su odjekivali središnjim ulicama Zagreba.

Luka Oman, predsjednik Udruge prijatelji životinja, u svom je obraćanju putem megafona upozorio kako svake sekunde u svijetu jedna životinja biva ubijena od čovjeka, te kako se godišnje ubija oko sto milijardi životinja.

Oman je poručio kako je ovaj marš poruka građanima da se bore protiv zlostavljanja životinja, svaki dan budu solidarniji i da se zalažu za prava životinja, a time i za svoju budućnost.

“Svaki dan diljem svijeta jedna osoba postane vegetarijanac ili još više vegan, ne želi koristiti proizvode koji su testirani na životinjama, ne želi posjećivati zoološke vrtove, cirkuse sa životinjama, ne želi nositi krznene kapute, niti kupovati, nego udomljavati životinje”, poručio je Oman.

Veganstvo, suosjećanje i ljubav su budućnost, zaključio je Oman.

Aktivisti su tražili prava za životinje te upozorili kako uzgoj i ubijanje životinja ima značajan udio, oko 18 posto, ljudskom djelatnošću generiranih stakleničkih plinova koji prijete opstanku planete Zemlje.

Upozorili su i na monokulturnu poljoprivredu koja je preduvjet za masovni uzgoj životinja, a koja uzrokuje smanjenje biloške raznolikosti te zagađenje vode, tla i zraka.

Aktivisti su izvikivali” Meso boli, meso je ubojstvo”, “Budi promjena”, “Sloboda za životinje, životinjama prava”, “Jedan svijet, jedna borba”…

“Zajedno za pravedniji i suosjećajniji svijet” natpis je kojeg su aktivisti nosili na čelu kolone, a sudionici su nosili na stotine transparenata na kojima je pisalo “Životinje osjećaju bol”, “Dok bude klaonica, bit će i ratova”, “Životinje su živa bića, a ne roba”, “Ribe osjećaju bol, izaberi suosjećanje”, “Go vegan”, “Biraj hranu bez jaja”, “I životinje imaju pravo na život” itd.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice