3 Juna, 2020 4:03 PM
Zovko Mobility

U Francuskoj 2.000 osuđenih zbog nereda na protestima Žutih prsluka

Oko 2.000 ljudi osuđeno je, a 8.700 je privedeno od polovine novembra u Francuskoj kada su počeli protesti građanskog pokreta “Žuti prsluci”, saopštilo je danas Ministarstvo pravde.

“Od 2.000 osuđenih, oko 40 posto njih je dobilo zatvorske kazne, a 60 posto druge vrste kažnjavanja, kao na primjer društveno koristan rad ili uslovne zatvorske kazne”, rekla je francuska ministarka pravde Nicole Belloubet za televiziju BFMTV.

Prema njenim riječima, zatvorske kazne se kreću od mjesec dana do tri godine.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner izjavio je da su na jučerašnjem protestu Žutih prsluka privedene 233 osobe.

Apolitički pokret “Žuti prsluci” protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsjednika Emmanuela Macrona. Na tim protestima je izbijalo veliko nasilje i neredi posebno u pariskoj aveniji Jelisejskih polja.

Vlasti su juče zabranile skupove u tom dijelu Pariza kao i u brojnim četvrtima u drugim francuskim gradovima gdje su ranije bili neredi.

Francuska vlada je juče prvi put angažovala i vojnu antiterorističku misiju “Stražar” (Sentinelle) koja je pomagala policiji u održavanju reda i mira.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice