20 Maj, 2019 1:47 AM
Zovko Mobility

Zakon o igrama na sreću bi mogao uzdrmati koaliciju SNSD-HDZ

Koalicijske odnose SDA i HDZ-a BiH u Federaciji svojedobno su uveliko uzdrmale izmjene Zakona o igrama na sreću. S obzirom na to da većina kladionica ima sjedište u dijelovima gdje je HDZBiH bio na vlasti, često se govorilo da ta stranka štiti kladioničarski lobi, što su oni negirali. Sada se zbog usvajanja tog zakona u Republici Srpskoj govori o mogućoj krizi na relaciji SNSD-a i HDZ-a BiH, jer su vlasnici kladionica u RS-u uglavnom firme s područja Hecegovine.


videoprilog Miše Vidovića (Dnevnik 2)

I prije nego što će parlament usvojiti zakon, premijer RS-a Radovan Višković svojim je izjavama dodatno podgrijao atmosferu.

– Isključivi razlog zašto idemo po hitnoj proceduri s ovim zakonom je lobi, toliko jak da koriste Narodnu skupštinu i poslanike da zaustave njegovo donošenje – kazao je premijer RS-a.

Višković, ujedno i visoki funkcioner SNSD-a, nije rekao o kojim se lobijima radi. Za razliku od opozicije, ni drugi poslanici SNSD-a nisu govorili o lobijima, ali ni o eventualnoj krizi na relaciji SNSD-HDZBiH, koja je više puta spomenuta.

– Očigledno je to protiv HDZ-a i njihovih interesa na teritroriji RS-a i to će imati eefekta na koaliciju – smatra Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS-u.

– Koalicija između Dragana Čović i Milorada Dodika je toliko jaka da nema te snage koja će raskinuti te njihove snaže veze, možda će ih malo uzdrmati – kaže Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u NSRS-u.

Usvajanje zakona, tvrde analitičari, ipak je proizvelo da je kontrola u oblasti igara na sreću dobila novu političku dimenziju.

– Većina preduzeća koja se bavi organizovanjem igara na sreću upravo dolazi iz Federacije, odnosno, pod patronatom su HDZ-a. Možemo zaključiti da je došlo do neke nove prekompozicije kontrole političkih partija nad tim sektorom – ocjenjuje novinar i analitičar Željko Raljić.

Zakonom je predviđeno da Lutrija RS-a prilikom organizovanja igara na sreću može angažovati poslovne subjekte koji su registrovani za promet robe i usluga. Mediji ovakvu mogućnost dovode u vezu s pojedinim inostranim firmama, koje imaju određene kontakte s vladajućim političkim partijama u RS-u.

– Čuo sam da se spominje i firma Novomatic iz Austrije, koja bi trebala ovladati tržištem kladionica u RS-u, ali vrijeme će pokazati – kaže Vukanović.

Za to vrijeme vlast se bavila efektima zakona. Tvrde da da bi u narednoj godini entitetski budžet mogao od prihoda od igara na sreću inkasirati 60 miliona maraka.

– Deset godina ne uredite oblast igara na sreću i odjednom se sjetite i da biste to mogli uraditi pod izgovorom da ste izgubili 300 miliona u budžetu – navodi Raljić.

– Šta je sve neko izgubio ili dobio, nisam raspoložen za takvu vrsu priče. Znam šta ja treba da radim i imamo usvojen Zakon o igrama na sreću – zaključuje Višković.

Iako bi svi priređivači igara na sreću trebali da se priključe na novi sistem elektronske kontrole Ministarstva finansija, iz opozicije upozoravaju da bi posao o uvođenju i instaliranju opreme mogle dobiti firme bliske aktuelnoj vlasti.

federalna.ba

RH Saloni Živinice