20 Maj, 2019 2:10 AM
Zovko Mobility

Na pomolu dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH?

Definirani su principi na osnovu kojih bi trebala biti fomirana državna vlast. Njih je, prema ranijem dogovoru, predsjednik SDA dostavio liderima HDZ-a BiH i SNSD-a, a iz SDA poručuju da su veoma blizu postizanja konačnog dogovora. Nije poznato da li je među principima i usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa, kao ranijeg uvjeta za imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH.

videoprilog Adne Madžarević (Dnevnik 2)

Principi su stavljeni na papir. Na osnovu njih SDA, HDZ BiH i SNSD pokušat će fomirati državnu vlast. Detalja, ipak, nema. No, sve je izvjesnije da ono što je dosad bio uvjet za formiranje Vijeća ministara BiH više to nije. Aktivacija MAP-a i put u NATO sada je pitanje o kojem će se izjašnjavati kasnije. A sve dok se ne diraju teme oko kojih suglasja nema, dogovor koji će dovesti do formiranja vlasti sve je bliži.

– Nemojte previše insistirati. Neću vam dati precizne odgovore niti ćete potpuno precizne odgovore naći u tom papiru koji ćemo napraviti. Pustite nam svima da spasimo obraz i nađemo neko rješenje koje je presjek onoga za šta smo zainteresirani – poručio je danas Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, novinarima u Sarajevu.

Nije precizno dogovoreno ni ko bi mogao biti četvrti partner na državnom nivou. On doduše ovdje nije neophodan, ali jeste na federalnom nivou. Nova ili stara partnerstva? U opciji su blok oko SBB-a ili DF. Ili oboje.

– Ako želi da se pridruži i dio tzv. Bh bloka, zašto da ne. Ne vidim da bi tu trebalo biti problema od strane drugih. Što nas je više u poziciji to je bolje – rekao je Izetbegović.

A drugi se još nisu odlučili. DF radi na principima koje bi onda predstavio kao uslove. A SBB-u se, barem sudeći po izjavama, u prošlom mandatu vlast nije mnogo dopala.

– Ne znam da li treba da skočim sa tornja da bih dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima. SDA sama za sebe kaže da su najjača stranka. Što se SBB-a tiče, nismo ineteresenti ni za državnu ni za federalnu vlast, oni sad imaju Demokratsku frontu, što je po meni dobro – kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

– Taj dokument će biti ograničavajući u smislu nekih naših zahtjeva, koje mi mislimo ili problema koje treba riješiti u BiH. To ne znači da smo mi siguran partner bilo kome, uključujući i SDA. Naravno, možda ljudi u kontekstu toga što mi budemo predlagali ne budu pristali na to – izjavio je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH (DF).

Dok institucije ne profunkcionišu, na čekanju su brojna reforme. Na ove obaveze bh. političare gotovo svakodnevno podsjećaju međunarodni dužnosnici.

– Vlast u tehničkom mandatu nema isti legitimitet. Nama je za saradnju potreban pravi partner s druge strane. Jedan od primjera je i kada se napiše mišljenje Evropke komisije o članstvu BiH, postavlja se pitanje kome će se ono predati ukoliko nema novog saziva Vijeća ministara – rekao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Nova runda pregovora oko deblokade procesa formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH trebala bi biti održana početkom iduće sedmice.

federalna.ba

RH Saloni Živinice