24 August, 2019 2:31 PM
Zovko Mobility

Olimpijski duh nikada i nije napustio domaćina 14. Igara

EYOF je historijski trenutak za dva grada, olimpijski plamen se ponovo vraća u Bosnu i Hercegovinu, poručio je predsjednik Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta Jozef Liba.

videoprilog Benjamina Pecara (Federacija danas)

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) će, naglasio je Liba na otvaranju glavnog Press centra ove sportske manifestacije, ostati u sjećanju kao nešto što je zbližilo i proslavilo dva grada.

“Ovo je historijski trenutak za dva grada, ali i za Evropski olimpijski komitet”, istakao je Liba.

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić kazao je da se u početku činilo nemogućom misijom organizirati ovako veliki događaj, ali da su dva grada pokazala da je itekako moguće.

“Osjećamo se ponosnim što smo uspjeli da dođemo do početka EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ovo je prilika da se ponovo pojave i zažive olimpijske vrijednosti koje vraćaju olimpijski duh u BiH”, naglasio je Kvesić te dodao da će za dva dana BiH biti središte zimskog sporta Evrope.

Istakao je i da EYOF pokazuje da se u BiH mogu kvalitetno i zajedno organizirati dobre manifestacije koje šalju poruku mladima da je moguće očekivati kvalitetnu budućnost.

Direktor EYOF-a 2019 d.o.o. Senahid Godinjak je izrazio zadovoljstvo da u BiH nakon 35 godina ponovo dolaze delegacije iz 46 evropskih zemalja koje će predstaviti svoje mlade, najbolje sportiste.

Istakao je da je BiH dolaskom baklje u Sarajevo preuzela odgovornost da širiti prijateljstvo i mir.

“Prvi gosti i šefovi delegacija su jučer došli, a sutra je završni dan da svih 1.600 takmičara, njihovi treneri i drugo osoblje dođu u naše Olimpijsko selo”, rekao je Godinjak.

Predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo izrazili su zadovoljstvo da se Bosna i Hercegovina Evropi i svijetu predstavlja u najboljem organizacionom smislu.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice