24 August, 2019 3:32 PM
Zovko Mobility

Kako smanjiti broj saobraćajnih nesreća u BiH?

Prebrza vožnja najčešće je uzrok saobraćajnih nesreća u BiH. O tome najbolje govori podatak da je samo u prošloj godini na području Kantona Sarajevo zabilježeno više od 54 hiljade slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine i prolazaka kroz crveno.


videoprilog Anela Husnića (Federacija danas)

Uprkos rigoroznim kaznama koje su propisane Zakonom o sigurnosti u saobraćaju za nepoštivanje saobraćajnih pravila, nesreće na cestama se svakodnevno dešavaju. Nerijetko završavaju i smrću učesnika u saobraćaju.

Jedno od rješenja koje bi trebalo smanjiti njihov broj i ublažiti posljedice su i kamere za kontrolu brzine.

“Mi smo prošle godine proširili naš radarski sistem, tako da sada na području KS-a imamo ukupno 11 sistemskih jedinica, koje registruju brzinu kretanja vozila i kada je upaljeno crveno svijetlo”, navodi Željko Klisara, komandir Jedinice za saobraćaj MUP-a KS-a.

Neregistrovana vozila, utrke na glavnim saobraćajnicama, tehnički neispravna vozila i nepoštivanje saobraćajnih propisa su do sada bili veliki problem na bh. saobraćajnicama. Uvođenjem radarskog sistema i fiksnih kamera olakšan je posao policijskim službenicima, ali i povećan prihod kantonalnog budžeta.

“To je jedna aplikacija koja registruje, odnosno daje podatke policajcima na terenu o neregistrovanim vozilima, stranim vozilima koji su počili prekršaj i o vozilima koja su eventualno ukradena”, objašnjava Klisara.

Na području Kantona Srajevo zasad ima ukupno 19 kućišta, ali kamere nisu u svakom od njih. Princip je da se 11 sistema premješta s lokacije na lokaciju tako da učesnik u saobraćaju nikad ne zna hoće li prekršaj biti zabilježen te hoće li prekršilac zakona proći nekažnjeno. Ovakav preventivni sistem kontrole pokazao se zasad efikasnim.

Iako postoji tolerancija od 10 km prekoračenja, kako su nam kazali u MUP-u Kantona Sarajevo, za koje ne biste trebali biti kažnjeni, struka je dokazala da je više od 80% fatalnih nesreća počinjeno prilikom vožnje od 60 km na sat. Dakle, brzinu obavezno prilagoditi zakonskim propisima, ali i često uvjetima na cesti. Bez obzira na to što mnogi smatraju da su radari samo još jedan od načina punjenja budžeta, ovim sistemima povećana je kontrola na bh. saobraćajnicama. Do veće sigurnosti će doći kada se poveća svijest o važnosti poštivanja saobraćajnih propisa.

federalna.ba

RH Saloni Živinice