24 August, 2019 2:31 PM
Zovko Mobility

Vlada RS-a imenovala članove komisija za Srebrenicu i Sarajevo

Vlada bh. entiteta Republika Srpska imenovala je članove Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu tokom proteklog rata. Osnovni cilj formiranja ovih komisija jeste pomirenje među narodima i suživot budućih generacija, kazao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske. Na čelu obje ove komisije izabrani su Izraelci. Još 2004. godine Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, preuzela je historijski kontekst i činjenično stanje sadržano u presudi Radislavu Krstiću kojom je osuđen za pomaganje i podržavanje genocida.


videoprilog Lejle Džin (Dnevnik 2)

Imenovanje dviju međunarodnih komisija predstavlja realizaciju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je naglašena osnovna motivacija za formiranje komisija. Obje komisije bavit će se stradanjima naroda u srebreničkoj regiji i Srba u Sarajevu. Ovo je vrlo delikatno i teško pitanje, prije svega, iz pijeteta prema svim žrtvama, ističe ministar Kasipović.

– Formiraju se dvije međunarodne komisije od eksperata, stručnjaka, znalaca i neupitnih humanista, što se može reći za svakog od članova. Temeljna potreba, ideja, motiv i razlog jeste da se sve činjenice u vezi s tim tragičnim događajima zbog žrtava iz svih naroda, ali isto tako i zbog njihovih potomaka što je moguće više rasvjetli – kazao je Kasipović.

Članovi komisija dolaze iz 12 zemalja. Komisija za Sarajevo ima sedam članova, a za Srebrenicu devet. Plan je da prva konstitutivna sjednica bude održana krajem marta ili početkom aprila. Obje ove komisije će imati podršku podkomisija koje će činiti predstvnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, ali i za pitanje boraca.

– Predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je profesor Gideon Grajf. To je izraelski profesor koji je ekspert za Aušvic. Predsjedavajući Komisije za Sarajevo je takođe Izraelac Rafael Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, stručnjak iz oblasti istorije radikalnog islamizma – naveo je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

Kojić naglašava da će svi narodi morati da prihvate izvještaj ovih komisija, koji, kako kaže, neće biti usmjeren protiv bilo koga, već isključivo za utvrđivanje istine i jednakosti građana pred zakonom.

Podsjećamo, Republika Srpska je 2004. godine formirala Komisiju za Srebrenicu, nakon što su porodice bošnjačkih žrtava iz Srebrenice tužile Republiku Srpsku tadašnjem Domu za ljudska prava BiH. U Izvještaju je potvrđeno da su u Srebrenici 1995. godine počinjena zlodjela i, kako je navedeno, stravični zločini.

federalna.ba

RH Saloni Živinice