24 August, 2019 2:30 PM
Zovko Mobility

SDP-ovi kantonalni odbori podijeljeni oko koaliranja sa SDA

Da li će na federalnom i državnom nivou ići u koaliciju s nacionalnim strankama pitanje je o kojem se sedmicama polemiše unutar SDP-a. Kantonalni odbori o ovom pitanju su podijeljeni, te je omjer 50:50. Konačni odgovor mogao bi se iskristalistati na sjednici Glavnog odbora te stranke najavljenom za subotu.


videoprilog Đenite Huseinbegović (Dnevnik 2)

Iako je Bh. blok prije nekoliko dana jasno kazao “ne” nacionalnim strankama, u javnosti se sve više spekulira o tome da Bh. blok i nije tako jedinstven. Priča o saradnji SDP-a sa SDA posebno je aktuelizirana nakon najave tuzlanskog SDP-a da počinje pregovore sa SDA.

Iz ovog kantonalnog odbora navode da se prilikom bilo kakve odluke unutar SDP-a u obzir mora uzeti činjenica da je SDP u Tuzlanskom kantonu pobjednik izbora i da je logično da tamošnje članstvo želi biti vlast, a da bi to bili, kao partnera moraju uzeti nacinalnu stranku ili idu u opoziciju.

– Naš cilj je da uđemo u vlast zato što smo pobijedili, što smo prva partija u Tuzlanskom kantonu i jedini smo pobijedili u BiH od SDP-a. Drugo, možda važnije, smatramo da se samo ulaskom u vlast postojeće stanje može promijeniti, iz opozicionih klupa je nemoguće promijeniti bilo šta – kaže predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

Miro Lazović posljednjih sedmica spominjan je kao čovjek koji se nije mnogo opirao ideji koaliranja sa SDA. Međutim, on tvrdi da nije stvar koalicija niti raspodjele resora, riječ je o pokazivanju odgovornosti prema teškom političkom stanju u zemlji.

– Nije to koaliranje sa SDA nego koaliranje s državom BiH. Javno sam iznosio stavove da Bh. blok mora pokazati hrabrost, odlučnost i odgovornost prema procesima pred kojima se nalazi država BiH – poručuje Lazović.

Neki članovi Predsjedništva stava su da SDP ne treba da djeluje sam već unutar Bh. bloka.

– Nijedna politička opcija koja čini Bh. blok ne treba samostalno i ishitreno donositi odluke. Sve svoje stavove trebaju reći unutar Bh. bloka i na kraju donositi zajedničke odluke – smatra Elvir Karajbić, član Predsjedništva SDP-a.

Bez obzira na suprotstavljene stavove u Kantonalnim odborima SDP-a, zasad svi poručuju da će poštovati odluku Glavnog odbora stranke, kakva god ona bila.

federalna.ba

RH Saloni Živinice