24 August, 2019 2:44 PM
Zovko Mobility

Reakcije žrtava: Vlast RS-a odbija priznati genocid u Srebrenici

Ne postoji nijedna komisija koja može izbrisati ono što se desilo 1995. godine u Srebrenici poručeno je iz Udruženja Majke Srebrenice nakon što je Vlada Republike Srpske imenovala  članove Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu tokom proteklog rata. Također reagovala su i druga Udruženja kao i OHR.


videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2)

– Kako će oni sada objasniti majci koja je izgubila svu svoju familiju, porodicu, djecu, da formiraju neku komisiju poslije 24 godine i da nešto istražuju, kako će to jedna majka prihvati – pita Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice.

Imenovanjem ovih komisija na čijem čelu se nalaze Izraelci samo će ponovo stvoriti mržnju, poručuje Subašić. Sve dok se ne stvori jedna istina nema pomirenja.

– Djeca ne znaju šta se stvarno desilo, oni neće da kažu pravu istinu. Voljela bih da postoji jedna istina, pa bila ona gorka ili slatka, a ne da imaju tri, i uz visokog predstavnika međunarodnu zajednicu čak četiri istine – dodaje Subašić.

– Zanimljivo je da su našli eksperta Izraelca. Onda bi potpun sastav bio da je Putin poslao jednoga i Vučić jednog člana. Nakon poništenja prvobitne komisije koja je zaključila da je u Srebrenici počinjen genocid, naravno da im se to nije svidjelo, iako je pet članova iz Republike Srpske bili u toj komisiji – ističe Kada Hotić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Neshvatljivo je da članovi komisije budu stranci, poručuje predsjednica Udruženja žena Podrinja-Bratunac Šuhra Sinanović.

– Možda oni nikada nisu čuli niti bili u BiH, a sada su članovi komisije koja će voditi istragu za Srebrenicu i Sarajevo – navodi Sinanović.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH ponovili su stav iz decembra prošle godine:

“OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još u decembru 2018. osudio odbacivanje izvještaja Republike Srpske o Srebrenici iz 2004. godine od strane Narodne skupštine RS i formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi dešavanja u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. decidirano okarakterizirali kao genocid.”

Iz DF-a navode da je današne formiranje komisija pokušaj Vlade RS-a da internacionalizira negiranje genocida. U saopštenju navode da podržavaju porodice žrtava koje će tražiti očitovanje država odakle dolaze članovi komisija.

federalna.ba

RH Saloni Živinice