24 August, 2019 2:30 PM
Zovko Mobility

Peta godišnjica masovnih demonstracija u Sarajevu

Danas se navršava peta godišnjica od masovnih sarajevskih demonstracija u februaru 2014. godine. Sedmog februara građani su, nezadovoljni stanjem u državi, izašli na ulice. Epilog – zapaljene institucije, ostavke nekoliko kantonalnih premijera, a građanski bunt postepeno je splasnuo.


videoprilog Nejre Biberović-Vila (Dnevnik 2)

Radnički bunt iz Tuzle proširio se na Sarajevo, ali i ostale bh. gradove. Hiljade nezadovoljnih građana Sarajeva izašlo je na ulice tražeći smjene brojnih političara, ali i bolje uslove života. Građanski bunt doveo je do paljenja zgrade Skupštine Kantona Sarajevo i zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj se nalazi Arhiv BiH. Februarski protesti bili su važni i davali su nadu u buđenje građanskog aktivizma, ocjena je političkih analitičara.

– Kratkoročno je bilo nekih rezultata: više kantonalnih vlada je podnijelo ostavku. Pokušaj je bio da se organizuju ti savjeti, što je vrlo interesantno istorijski gledano da se samoinicijativno samoorganizuje narod – podsjeća politički analitičar Žarko Papić.

Međutim, sve je kratko trajalo, ocjenjuje Papić, te ističe da su političari učinili sve da suzbiju građanski bunt.

– Interesantno je da su vladajuće partije, koje su uvijek u uzajamnm konfliktima, kad je riječ o protestima, bile totalno jedinstvene. Bivši direktor policije je tad izjavljivao da je to terorizam, napad na ustavni poredak. Uhapšeno je više ljudi, na kraju priče je neko malo kažnjen zbog ometanja saobraćaja, ali to je bio znak da je režim bio spreman da ide puno dalje – zaključuje Papić.

Pet godina kasnije građani u istoj situaciji i s istim problemima. Obespravljeni radnici, nezaposlenost, siva ekonomija, korupcija, politička nesigurnost. Promjena gotovo i nema, ali građani su sve češće u redovima pred ambasadama nastojeći da bolji život nađu u inostranstvu.

federalna.ba

RH Saloni Živinice