24 August, 2019 2:28 PM
Zovko Mobility

HNK: U ponedjeljak štrajk upozorenja u osnovnim školama

Zaposleni u osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH najavili su za ponedjeljak, 11. februar, štrajk upozorenja nezadovoljni što plate prosvjetnih radnika u osnovnim školama nisu izjednačene s platama zaposlenih u srednjim školama.


videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Federacija danas)

Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora bilo je dogovoreno da se zaposlenim u osnovnim školama povećaju koeficijenti, a umjesto toga im je povećana osnovica, čime njihove plate nisu izjednačene s platama prosvjetnih radnika u srednjim školama, što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Kantonalnom vladom.

“Povećati osnovicu nama ništa u osnovnom obrazovanju ne znači, jer su svi naši pregovori išli na to da se poveća koeficijent za pet odsto, odnosno 15 odsto kroz tri godine, kako bi se približili zaposlenima u srednjim školama”, izjavio je predsjednik Sindikata osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.

On je objasnio da se povećanjem osnovice plate najviše povećavaju budžetskim korisnicima s većim platama, tako da će učitelj s povišicom osnovice za pet posto dobiti samo 44 KM više, a oni koji imaju 3.000 KM platu dobit će povišicu od 150 KM.

Predsjednik kantonalnog Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja za škole koje rade po bosanskom planu i programu Omer Tipura rekao je da je 1.590 radnika ogorčeno i traži od sindikata da se izjasni je li zakazao u pregovorima ili su prevareni.

Štrajk upozorenja bit će održan prvi čas u obje smjene.

federalna.ba

RH Saloni Živinice