4 Juna, 2020 9:52 PM
Zovko Mobility

Kanada pokrenula elektronsku peticiju za kažnjavanje onih koji negiraju genocid u Srebre

Kanadski parlament pokrenuo je elektronsku peticiju e-1837 za donošenje zakona u toj zemlji o kažnjavanju svih koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid, saopćeno je iz Instituata za istraživanje genocida Kanada.

Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Peticija sadrži četiri puta više potpisa od neophodnog broja, naveo je Institut.

Sekretar parlamentarnih peticija će nastaviti konačnu provjeru potpisa i izdati certifikat s tekstom peticije, te ukupnim brojem potpisa. Ovaj certifikat će biti proslijeđen sponzoru peticije.

Na jednom od prvih ovogodišnjih zasjedanja kanadskog parlamenta, sponzor peticije Brian Masse će pročitati njen tekst, a nakon čitanja u Parlamentu, peticija će biti upućena kanadskoj vladi koja je dužna u roku od 45 dana odgovoriti na zahtjev.

Do čitanja peticije u Parlamentu, Institut za istraživanje genocida Kanada će aktivno kontaktirati članove Parlamenta i Vlade i objašnjavati značaj krivičnog sankcionisanja negatora genocida u Srebrenici. Posebno pismo će biti upućeno premijeru Justinu Trudeau, ministrici vanjskih poslova Chrystiji Freeland i ministrici pravde i glavnom tužiocu Jody Wilson-Raybould. Pismo će biti poslano i svim članovima Parlamenta.

Institut za istraživanje genocida Kanada će na zahtjev velikog broja prijatelja istine i pravde, tokom ove godine raditi na sličnoj peticiji za druge dijelove svijeta.

Povodom završetka potpisivanja, profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i inicijator peticije, zahvalio je članovima Upravnog odbora i Internacionalnog ekspertnog tima Instituta, članovima FB grupe “Petition e-1837 Stop Srebrenica genocide denial”, liderima i članovima mnogih organizacija i zajednica u Kanadi, SAD-u, Evropi, Australiji i BiH za četvoromjesečni aktivan rad na potpisivanju Peticije e-1837.

– Veličanstveno je bilo učestovati u zajedničkoj borbi za istinu i pravdu. Kanada je ponovo ujedinila prijatelje istine i pravde u svijetu. Zahvalnost pripada i velikom prijatelju BiH i istine i pravde Brianu Masseu, članu kanadskog parlamenta i sponzoru peticije. Hvala svim potpisnicima peticije iz svih provincija i teritorija Kanade, kao i kanadskim državljanima koji žive van Kanade. Vaš potpis na peticiji je bio potpis na istinu i pravdu. Već sada možemo konstatovati da je u Kanadi još jednom pobijedila istina o genocidu u Srebrenici- navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Akcijom potpisivanja peticije otvoren je put ka istini i pravdi o genocidu u Srebrenici u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Bh. organizacije i zajednice iz Sjedinjenih američkih Država (SAD), Australije i pet evropskih zemalja tražile su od Instituta istu akciju u njihovim sredinama.

(BHRT)

RH Saloni Živinice