4 Juna, 2020 10:08 PM
Zovko Mobility

Haradinaj: EU da reaguje na prijetnje Kosovu iz Banjaluke

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zatražio je danas od predstavnika Evropske unije da reaguju na povike i pozive za osvetom i zauzimanjem Kosova, koji su se čuli na paradi u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

Haradinaj je ocijenio da se radi o pokušajima destabilizacije cijelog Balkana i da se provokacije Srbije prema Kosovu sada nastavljaju “putem satelita” koji se zove Republika Srpska.

“Nažalost Srbija aktivno odbija integracije u prihvatanje evropskih vrijednosti. U Banjaluci u jedinicama sa jasnim paramilitarnim obilježjima u provokativnom maršu koji ima za cilj destabilizaciju cijelog Balkana pjevaju se pjesme o ‘Kosovskim herojima’, koje u svom tekstu pozivaju na osvetu i zauzimanje Kosova. Jedinicu i genocidnu pjesmu prate i pozivi protiv Evropske unije”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Takve scene prema njemu vraćaju u vrijeme “aparature” Slobodana Miloševića.

“Ovakve scene podsjećaju na krvoločni sentiment Miloševića i vrše se ispred marionete premijerke Srbije i također marionete ruskog ministra odbrane Aleksandra Vulina”, naveo je Haradinaj.

On je oštro kritikovao nedostatak reakcije EU u vezi sa takvim ponašanjem Srba ističući da EU reaguje i vrši pritiske samo kada su u pitanju “legitimne mjere koje donosi Republika Kosovo”, dok u ovom slučaju zatvara oči pred scenom koja poziva na rat i genocid.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice