24 Maj, 2019 8:16 AM
Zovko Mobility

Uoči konstituirajuće sjednica državnog parlamenta

Ovog četvrtka je 30 dana od potvrđivanja izbornih rezultata, što je i zakonski rok za formiranje Zastupničkog doma državnog parlamenta, ali i Doma naroda Parlamenta FBiH. Posljednjeg dana isteka tog roka zakazana je konstituirajuća sjednica državnog parlamenta, a što se tiče domova naroda, i dalje je sve o tome velika nepoznanica – svi nešto čekaju.


videoprilog Aide Salčinović i Merime Beširović (Dnevnik 2)

Kako i kada će biti formiran Dom naroda Parlamenta FBiH, svima je nepoznanica. Danima se, istina, špekulira, ali u konačnici svi čekaju odluku CIK-a BiH. A oni sedmicama odugovlače donošenje odluke i propisa kako, nakon odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, popunjavati Dom naroda. A zakon je jasan: “Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora”.

Iskustvo je da su rokovi formiranja vlasti u našoj zemlji, i to bez bilo kakvih sankcija, redovno probijani. Ipak, ovo je prvi put da CIK BiH, odugovlačenjem u donošenju propisa kako to uraditi, krši zakon. Odluku, najavljenu u sedmici nakon potvrđivanja rezultata, bez ikakvog pojašnjenja, odgađaju sedmicama. Razlog je dilema koji popis primijeniti – onaj iz 1991. ili 2013. godine. Da se ništa nije promijenilo, potvrdili su i današnjim odgovorom na naše pitanje šta je razlog zbog kojeg još nisu donijeli odluku o popuni Doma naroda, te time doprinose kršenju rokova propisanih Izbornim zakonom.

“U ovom trenutku možemo saopćiti da će se to pitanje najvjerovatnije na dnevnom redu sjednice CIK-a BiH naći sredinom iduće sedmice”, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Da za tu izmjenu nije nadležan CIK BiH, već zakonodavna vlast ili eventualno visoki predstavnik – tvrdi jedan od naših boljih poznavalaca izbornog procesa. Odluka CIK-a BiH ne može biti dio Izbornog zakona, a i podložna je pravnim lijekovima

“Ovdje će uvijek biti neko nezadovoljan tako da ćemo još dugo sačekati da se stvore zakonske pretpostavke da se konačno biraju delegati iz kantonalnih skupština za Dom naroda FBiH. Ja moram reći – i kad Sud BiH donese odluku, bit će i apelacija prema Ustavnom sudu BiH”, navodi Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Osim ustavne, Šehić prognozira i institucionalnu krizu jer bismo mogli biti bez federalne vlasti. A dok se sve ne okonča, ništa nema ni od formiranja Doma naroda državnog parlamenta. Istina, okončan je izbor Kluba Srba delegiranih iz Narodne skupštine. Ali bez klubova Bošnjaka i Hrvata, koje delegira još neformirani federalni Dom naroda, nema njegovog konstituiranja. Dotad, po ranijoj odluci Ustavnog suda BiH, aktivan je dosadašnji saziv. Ali da sve ni ovdje neće proći bez komplikacija, potvrđuje činjenica da su četiri delegata iz tog saziva izabrana u Zastupnički dom BiH i sutrašnjim preuzimanjem mandata prestaje im mandat u Domu naroda BiH.

federalna.ba

RH Saloni Živinice