24 Maj, 2019 8:27 AM
Zovko Mobility

Dreković se na saslušanju u Tužilaštvu BiH izjasnio da nije kriv

Nakon što je u Sarajevu uhapšen Ramiz Dreković, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika kod Konjica, bivši komandant Četvrtog i Petog korpusa Armije RBiH na saslušanju u Tužilaštvu BiH izjasnio se da nije kriv.


videoprilog Adnane Trtovac (Federacija danas)

Ročište o određivanju pritvora uhapšenom Drekoviću će biti održano sutra. Drekovića su jutros uhapsili pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužilaštva BiH.

Dreković je negirao sve navode za koje je osumnjičen. Nakon uvida u dokaze tužioca, branioci tvrde – lako će to i dokazati.

“Tvrdimo da se ne može ni na koji način povezati s inkriminacijama koje mu se stavljaju na teret. Sud će svakako po pitanju određivanja mjere pritvora donijeti sutra u toku dana odluku nakon što se održi ročište pred Sudom BiH”, navodi Drekovićev branilac Mirsad Crnovršanin.

U pitanje dovode i procedure koje su dovele do hapšenja. Prekršeni su, poručuju, principi pretpostavke nevinosti, jer prethodno Dreković nije dobio poziv za saslušanje kojem bi se odazvao. Mjere pritvora zatražene su zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti od bijega, prije svega u Srbiju.

“To je potpuni nonsens s obzirom na to da je Tužilastvo moralo znati i provjeriti da on nema važeće ni pasoš ni ličnu kartu Srbije, niti je boravio na području te zemlje od 1990. godine – čak nije bio ni na dženazi svojih roditelja, koji su mu nedavno umrli, na području Sandžaka”, ističe branilac Kadrija Kolić.

Dreković je od jeseni 1992. godine bio komandant Petog korupsa Armije RBiH, a dvije godine kasnije preuzima Četvrti korpus. Njegovo hapšenje izazvalo je brojne reakcije. Tako su iz Udruženja vojnih penzionera u Federaciji to ocijenili vrhuncem pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u našoj zemlji.

federalna.ba

RH Saloni Živinice