28 Maja, 2020 8:05 PM
Zovko Mobility

ritanska premijerka Theresa May izjavila da je dobar sporazum o Brexitu nadohvat ruke

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u četvrtak da je dobar sporazum o Brexitu nadohvat ruke, nakon što su se Evropska unija i njena vlada usuglasili o nacrtu deklaracije koja uređuje njihove buduće veze.

Tekst na 26 stranica dogovoren je na tehničkom nivou pregovarača i podržala ga je u četvrtak Evropska komisija, izvršni organ EU, koja nadzire pregovore o  Brexitu.

Sporazum otvara put za samit EU u nedjelju na kome bi dobio konačno odobrenje.

– To je pravi sporazum za Britaniju. On ispunjava obećanja s referenduma. Vraća nam nazad kontrolu nad našim granicama, našim novcem i našim zakonima, i to čini istovremeno štiteći naša radna mjesta, našu sigurnost i štiteći integritet Ujedinjenog Kraljevstva – izjavila je May ispred svog ureda u Downing Streetu.

Kazala je da britanski građani “žele dobar sporazum koji nas postavlja na put ka svijetloj budućnosti”.

-Sporazum je nadohvat ruke i odlučna sam da ga realiziram – istaknula je.

U tweetu objavljenom tokom dana, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk – koji će predsjedati nedjeljnim samitom – potvrdio je da je nacrt političke deklaracije o budućim vezama “dogovoren na nivou pregovarača i u principu je dogovoren na političkom nivou”.

Tusk je saopćio da je poslao nacrt na adrese 27 britanskih partnera iz EU i da dokument “još zahtijeva podršku čelnika”.

Šefovi država i vlada članica EU trebali bi se sastati u Bruxellesu u nedjelju kako bi odobrili deklaraciju i poseban sporazum o razlazu. May bi se u subotu trebala vratiti u Bruxelles radi novih razgovora uoči samita, uključujući i sastanak s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom, prenosi Associated Press.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice