24 Maj, 2019 9:00 AM
Zovko Mobility

Rohingya izbjeglice ne žele da ih vlasti Bangladeša vrate u Mijanmar

Rohingya izbjeglice traže da im se garantira sigurnost kao uvjet za povratak iz Bangladeša u Mijanmar koji je predviđen postignutim sporazumom između te dvije zemlja na jugoistoku Azije.

Implementacija mijanmarsko-bangladeškog sporazuma o povratku Rohingya izbjeglica danas bi trebao početi, a tim povodom se blizu hiljadu pripadnika ugrožene muslimanske manjine okupilo na protestima u izbjegličkim kampovima u bangladeškom gradu Cox’s Bazar.

Službenici Bangladeša danas su na razglas pozivali i uvjeravali Rohingya izbjeglice da iz kampa Unchiprang pristanu na plan povratka u mijanmarsku regiju iz koje su protjerani brutalnim naletom mijanmaraskih snaga.

“Sve smo vam organizirali. Tu je šest autobusa, kao i kamioni s hranom. Sve to za vas. Pristanete li na to, smjestit ćemo vas u kamp na granici“, govorio je jedan bangladeški redar na megafon.

Stotine izbjeglica uglas je odgovaralo da ne žele ići.

Nasuprot uvjeravanju od strane službenika Bangladeša, Rohingya izbjeglice ne žele dobrovoljno pristati na implementaciju plana kojeg ni Ujedinjene nacije nisu odobrile.

Shodno bilateralnom dogovoru, u prvoj etapi je planiran povratak 2.200 izbjeglica u Mijanmar, ali izbjeglice se ne žele vraćati bez zaštite Ujedinjenih nacija i garancije da će imati sigurnost.

Vlada Bangladeša ranije je dala garanciju da neće prisiljavati izbjeglice na povratak, već taj proces voditi na dobrovoljnoj osnovi.

Rohingya muslimani, koje je UN opisao kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim strahovima od napada nakon što su desetine ubijene u nasilju 2012. godine.

UN je do sada dokumentovao masovna silovanja, ubistva, uključujući i bebe i malu djecu – brutalno premlaćivanje i nestanke koje su izvršili pripadnici snaga sigurnosti.

Istražitelji UN-a su u izvještaju naveli da takva kršenja mogu predstavljati i zločine protiv čovječnosti.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Bangladeš i Mijanmar su krajem prošle godine potpisali sporazum koji predviđa dobrovoljni povratak Rohingya izbjeglica u Mijanmar.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice